Skupština Kantona Sarajevo usvojila nacrt Budžeta

Iznos 1,1 milijardu KM i manji za 110 miliona KM

09.02.2023. 08:16
  • Podijeli:
skupštinaks_skušština ks 1-63e49b0081cb1.webp Foto: Skupština Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je sinoć Nacrt budžeta KS za 2023. godinu u iznosu od oko 1,1 milijardu KM i uputila ga u javnu raspravu koja će trajati 20 dana, saopćeno je iz Press službe KS.

Ministar finansija KS Davor Čičić naglasio je da je budžet manji u odnosu na prethodnu godinu za 110 miliona, te da je to rezultat izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Kako je kazao, predviđeno je povećanje plaća za sve zaposlene koji primaju platu direktno iz budžeta za oko 86 miliona KM, a kao jednu od bitnih stavki izdvojio je naknadu za porodilje koja je nedavno ozakonjena, dodavši da neće biti zakinute ni druge kategorije iz oblasti socijalnih davanja i boračke naknade.

Čičić je istakao da će biti izdvojena kreditna sredstva za započete kapitalne projekte kao što je rekonstrukcija tramvajske pruge koja bi trebala biti završena do septembra, a do kraja marta trebaju stići još tri od 25 naručenih trolejbusa, dok do septembra trebaju stići i prvi naručeni tramvaji.

Na zahtjev klubova stranaka u Skupštini KS usvojen je zaključak da se u okviru Prijedloga budžeta planiraju sredstva za pomoć narodu Turske i Sirije za ublažavanje posljedica zemljotresa.

Kanton Sarajevo je planirao kreditno zaduženje za ovu godinu u iznosu od 119,6 miliona KM, što predstavlja deset posto ukupne prihodovne strane budžeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()