SDP BiH, NES i Stranka za BiH predlažu izmjene Ustava Federacije BiH

Dami Mašic iz SDP-a poručio je da stranke koje su danas pregovarale imaju dobru volju

18.04.2023. 13:48
  • Podijeli:
sastanak-UstavFBiH_Una-643e83440aebe.webp Foto: UNA

Izmjena Ustava se trebaju održati u što skorije vrijeme, a Stranka za BiH je organizovala niz sastanaka i ovo je prvi u nizu, poručeno je danas iz Parlamenta FBiH gdje su započeti pregovori o eventualnoj promjeni Ustava FBiH.

Dami Mašic iz SDP-a poručio je da stranke koje su danas pregovarale imaju dobru volju.

"Pitanje je hoće li je drugi imati. SDP je još 2019. godine predložio Ustav FBiH i ukidanje kantona", istakao je Mašić.

Dodao je da SDP BiH želi da ide ka 21 stoljecu.

"Da Kristijan Šmit nije uradio što je uradio u izbornoj noći mi bi imali Vladu FBiH još prije dva mjeseca", smatra Mašić.

Prema njegovim riječima SDP BiH je za stalna rješenja "ali sa obzirom na nepredvidivost Kristijana Šmita ne možemo znati šta će i kada uraditi".

Admir čavalić iz Stranke za BiH ovom prilikom poručio je da je njegova stranka, ali i NES predložili zaključak o izmjenama Ustava FBiH, a koji je dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

"Dobili smo podršku većine stranaka u Parlamentu, imali smo rok od 15 dana da Ustavnopravna komisija zasjeda, ali to se još uvijek nije dogodilo. Mi smo poslali urgenciju, a bitno je naglasiti da još uvijek nije istekao taj rok", istakao je.

Mašić je dodao da i oni kao i novinari čuju svašta.

"U ovoj situaciji predvidjeti šta će uraditi visoki predstavnik je teško. Ja se nadam da neće ići u pravcu u kojoj je išao u izbornoj noći. Svi se valjamo u blatu rješenja koje je donijeto u izbornoj noći. I ne bi voljeli da nas vraća u srednji vijek i to neko neko iz EU", poručio je Mašić.

Dodali su da je u četvrtak planiran sastanak s predstavnicima HDZ-a BiH, a sutra sa koelgama iz HDZ-a 1990, SAD i DF-a. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()