SDA traži da njihov Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH bude na narednoj sjednici Predstavničkog doma

Po hitnom postupku

02.04.2024. 20:34
  • Podijeli:
parlament bih anadolija-65eb34b9358ff.webp Foto: Anadolija

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH dostavio je danas predsjedavajućem ovog doma Nebojši Radmanoviću Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje za narednu sjednicu.

Predložili su da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

"Jer je formulisan na jednostavan način i postoji potreba za hitnost u usvajanju, te se može razmatrati i usvojiti u jednom čitanju odnosno ispunjava uslove iz člana 133. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", kažu poslanici SDA.

U prilogu su dostavili tekst Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na bosanskom jeziku, s obrazloženjem, pregledom odredaba koje se dopunjavaju te verziju prečišćenog teksta.

U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine u članu 20.8. iza stava (7) dodaju se novi stavovi (8), (9) i (10) koji glase:

"(8) Izuzetno, do donošenja odluke iz stava (7) ovog člana, sva lica koja imaju biračko pravo, a koja su imala mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih dejstava promijenila su svoje prebivalište u Bosni i Hercegovini, imaju pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta".

"(9) Lica iz stava (7) ovog člana imaju pravo odlučiti da glasaju za općinu trenutnog prebivališta ili za općinu prebivališta iz 1991. godine i dužna su prilikom prijave za upis u birački spisak dostaviti dokaz o prebivalištu iz 1991. godine".

(10) Centralna izborna komisija BiH će donošenjem posebnog propisa urediti proceduru ostvarivanja prava i upisivanja lica iz stava (7) ovog člana".

Dosadašnji stav (8) postaju stav (11).

Član 2.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()