Scholz: Nakon mnogih napora koji su učinjeni u BiH, sada i mi moramo poduzeti korake za ovu zemlju

Države Zapadnog Balkana moraju biti u mogućnosti da se oslone na EU, kaže Scholz

21.03.2024. 14:51
  • Podijeli:
Olaf Scholz_REUTERS-6394ef81678b4.webp Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je danas da je obećanje prema BiH da će biti dio EU dato u Solunu prije 20 godina, te da su sada potrebni sljedeći koraci.

“Dobra je poruka da napredujemo dalje u procesu proširenja. U svakom slučaju, veoma sam za to da, nakon mnogih napora koji su učinjeni u Bosni i Hercegovini, sada i mi trebamo poduzeti sljedeće korake za ovu zemlju, kao što smo to već omogućili mnogim drugim”, kazao je Scholz.

Dodaje da države Zapadnog Balkana moraju biti u mogućnosti da se oslone na EU.

“Osim toga, za mene u cjelini, države Zapadnog Balkana također moraju biti u mogućnosti da se oslone na nas. Obećanje da će postati članica Evropske unije dato je u Solunu prije 20 godina, prijje više od 20 godina. Sada su nam potrebni sljedeći koraci”, ističe Scholz.

“BiH se jako trudila”

Austrijski kancelar Karl Nehammer je pohvalio trud Bosne i Hercegovine i poručio da se konačno kreće u pravom smjeru.

“Konačno je došlo vrijeme. Izgleda dobro da zapravo možemo započeti proces pregovora o pristupanju. Bosna se jako trudila. Da, ima još mnogo toga da se uradi, ali se kreće u pravom smjeru. Tačno je da još ima otvorenih pitanja, ali to je bio slučaj i sa Ukrajinom. Ovdje će pristupni pregovori početi tek kada se ove tačke ispune. Isti proces treba razmotriti i za Bosnu i Hercegovinu. To je ono što Austrija promoviše. U principu, već postoje signali da će zaista biti zeleno svjetlo”, kaže Nehammer i zaključuje:

“Proces je sada pokazao da su već doneseni mnogi zakoni koji su ranije bili zamislivi jer zapravo postoji perspektiva pristupnih pregovora države. Ako sada preduzmemo sljedeći korak i kažemo, da, pristupni pregovori zapravo mogu početi, te tačke još moraju biti ispunjene, onda će i Bosna i Hercegovina vidjeti da cijeli napor ima smisla”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()