Schmidt upozorava: Postupci i aktivnosti kojim se obilježava 9. januar mogu imati posljedice

Ustavni sud BiH proglasio 9. januar, Dan Republike Srpske neustavnim

09.01.2023. 11:10
  • Podijeli:
christian-schmidt-armin-durgut-1664733132964.webp Foto: Armin Durgut

Visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg ne priznaju u Republici Srpskoj, je još jednom naglasio da postupci i aktivnosti vlasti RS kojima se obilježava i slavi 9. januar mogu imati posljedice.

"Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati.

Obaveza je svih, a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH, da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije - poručio je Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

Iz OHR-a su dodali da će Schmidt nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Podsjećamo, još 2019. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 9. januar, Dan RS proglasio neustavnim.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()