Schmidt se oglasio nakon napada na povratnike kod Gacka: Zastrašivanje znači kršenje Dejtona

Schmidt je pozvao sve institucije da identificiraju umješane osobe

03.05.2024. 14:35
  • Podijeli:
christian-schmidt-reuters.jpg

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (kojeg ne priznaju u RS op.a.) je osudio napad u kojem je oštećena kuća bošnjačke porodice u općini Gacko, u mjestu Gračanica. 

Schmidt je pozvao sve institucije da identificiraju umješane osobe.

"Visoki predstavnik Christian Schmidt sa zabrinutošću je primio informaciju o slučaju nasilja u Gacku te poziva sve institucije da identificiraju umiješane osobe, utvrde činjenice i njihove namjere", navodi se u objavi OHR-a.

Schmidt je podsjetio kako je svako zastrašivanje povratnika kršenje Dejtonskog sporazuma.

"Visoki predstavnik Schmidt želi ponoviti svoj jasan stav iznesen na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a da svaki oblik zastrašivanja povratnika predstavlja kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i neprihvatljiv čin koji treba biti procesuiran", zaključuje se objavi OHR-a.

Podsjetimo, jučer se dogodio napad na kuću povratničke porodice u Gacku korištenjem vatrenog oružja.

Policijski službenici Policijske stanice Gacko su izvršili uviđaj na kući H. K. u mjestu Gračanica koji je prijavio da je na istoj oštećeno prozorsko staklo.

Policijski službenici su utvrdili da je u kući, u kojoj prema riječima prijavitelja niko ne živi, oštećeno jedno prozorsko staklo upotrebom vatrenog oružja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()