Schmidt s Pistoriusom: Njemačka opredijeljena za očuvanje mira i stabilnosti u BiH

Njemački ministar odbrane u posjeti BiH

06.02.2024. 17:28
  • Podijeli:
schmidt pistorius x com-65c25dc8efbad.webp Foto: X-com

Christian Schmidt, kojeg kao visokog predstavnika ne priznaju u Republici Srpskoj, sastao se danas u Sarajevu s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom, a nakon sastanka je izjavio kako je Njemačka i dalje opredijeljena da potpomogne očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Ministar odbrane Njemačke danas je stigao u posjetu BiH, a u Sarajevu se sastao s brojnim visokorangiranim zvaničnicima, a u poslijepodnevnim satima sastao se i sa Schmidtom.

U kratkom obraćanju novinarima, Schmidt je izrazio zadovoljstvo zbog susreta s njemačkim ministrom Pistoriusom. Poželivši mu dobrodošlicu, Schmidt se kratko dotakao detalja sa sastanka.

„Izrazio je (Pistorius) i daljnje opredjeljenje Njemačke da potpomogne u naporima koji se poduzimaju u BiH na očuvanja mira i stabilnosti, a dosadašnje iskustvo koje smo imali s Njemačkom, pogotovo o okviru misije Althea, išlo je u tom pravcu. Njemačka je pružala punu podršku aktivnostima koje su se u tom smislu provodile u Bosni i Hercegovini“, rekao je Schmidt.

Schmidt je dodao kako njemačka delegacija predvođena ministrom Pistoriuosom nije došla samo da boravi u BiH, već da razgovara, ne samo s političarima već i s ljudima koji tu žive.

„Oni nisu došli u BiH samo da ovdje borave već i da razgovaraju. Da razgovaraju ne samo s političarima nego i s građanima, odnosno s ljudima koji žive tu u Bosni i Hercegovini. Jer često smo vidjeti da ako ne možete o nekim stvarima govoriti sa političarima onda svakako o tome možete razgovarati sa onim ljudima koji žive u ovoj zemlji“, zaključio je Schmidt.

Pistorius je, također u kratkoj poruci, zahvalio Schmidtu na, kako je rekao, otvorenoj i iskrenoj raspravi.

„Imao sam priliku puno toga da čujem i naučim ovdje u BiH prilikom svojih susreta koje sam imao do sada, kako u Predsjedništvu tako i sa kolegama u Ministarstvu odbrane. Uvijek ima nešto što se može naučiti. Hvala vam, i očekujem našu saradnju i ubuduće“, rekao je Pistorius.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()