Schmidt posjetio supružnike Memišević kod Višegrada koji su u martu brutalno pretučeni

Fadil i Ajša Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada brutalno su pretučeni 24. marta ove godine

30.09.2023. 21:10
  • Podijeli:
Schmidt_Visegrad_Memisevic_foto_TW Cropped-65184e95e91ab.webp Foto: Twitter/@OHR_BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (kojeg ne priznaju u RS op.a.) posjetio je danas u Višegradu supružnike Fadila i Ajšu Memišević koji su brutalno pretučenu u martu ove godine.

Fadil i Ajša Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada brutalno su pretučeni 24. marta ove godine, a od tada nema rješenja tog krivičnog djela.
Supružnici Memišević se osjećaju dobro i svoje staračke dane provode lijepo, a danas su ugostili i Christiana Schmidta koji ih je posjetio u njihovom domaćinstvu.

Kako je navedeno na zvaničnom profilu Ureda visokog predstavnika na platformi X, taj incident je potresao cijelu zemlju i ponovo ukazao na poteškoće s kojima se suočavaju povratničke zajednice u BiH.

"Tokom njihovog drugog susreta od napada, visoki predstavnik je izrazio poštovanje porodici Memišević, njihovoj hrabrosti i odluci da ne napuste svoj dom", naveli su iz OHR-a.

Ujedno, ovom priliko je visoki predstavnik pozvao vlasti RS-a da ulože dodatne napore kako bi pronašli i kaznili počinitelje i pružili sigurnost svim povratnicima te će nastaviti pažljivo pratiti ovo pitanje.

Napad na povratnike u Omeragićima kod Višegrada još uvijek nije kažnjen, napadač je bio maskiran, a nije poznato da li je imao pomagače. Objavljene su informacije kako je počinilac poznat policiji od ranije, međutim MUP RS-a nije uspio riješti slučaj.

Supružnici Memišević su, tada, zbog teških tjelesnih povreda koje su preovladavale u predjelu glave, hospitalizirani na KCUS-u.

Ovaj slučaj napada na povratnike nije jedini koji nije rasvijetljen, a nažalost, sve češće svjedočimo upravo ovakvim scenarijima koji dolaze iz RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()