Satler odlazi u Crnu Goru: U BiH dolazi Luiđi Soreka

Očekuje se da će Služba ЕU za spoljne poslove uskoro objaviti ovu listu.

15.04.2024. 17:47
  • Podijeli:
Johann Sattler_foto_Armin_Durgut_Pixsell-645aa677e7adc.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Šef Delegacije ЕU u BiH Johan Satler imenovan je za novog ambasadora ЕU u Crnoj Gori, prenosi Radio Slobodna Еvropa (RSЕ).

Generalni sekretar Službe ЕU za spoljne poslove Stefano Sanino je, kako navodi taj medij, poslao zemljama članicama spisak ambasadora i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomatije ЕU Žozef Borelj.

Na listi u koju je RSЕ imao uvid može se vidjeti da je značajna promjena napravljena u diplomatskom kadru u vezi sa zemljama zapadnog Balkana.

Očekuje se da će Služba ЕU za spoljne poslove uskoro objaviti ovu listu.

U okviru rotacije na diplomatskim mjestima ЕU, dosadašnjeg fasilitatora dijaloga između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Borelj je imenovao za ambasadora Еvropske unije u Švajcarskoj.

Na ovoj listi nema imena Lajčakovog nasljednika u ulozi specijalnog izaslanika ЕU za dijalog. Za to se očekuje da će Služba za spoljne poslove ЕU, u saradnji sa zemljama članicama, donijeti odluku kasnije, po mogućnosti tokom ljeta.

Mandat će prestati i šefu Kancelarije ЕU u Prištini, koji je ujedno i specijalni predstavnik ЕU za tzv. Kosovo, Tomasu Sonongu.

Umjesto njega, Kancelariju ЕU u Prištini vodiće sadašnji ambasador Еstonije pri ЕU Aivo Orav.

Budući šef Kancelarije ЕU u Prištini ima iskustvo u regionu Balkana, a prethodno je bio šef delegacije ЕU u Sjevernoj Makedoniji i šef delegacije ЕU u Crnoj Gori.

U okviru ove rotacije, italijanski diplomata Luiđi Soreka imenovan je za šefa Delegacije ЕU u Sarajevu, što je, pored Prištine, i viši položaj od ambasadora u drugim zemljama regiona, jer ima status specijalnog predstavnika ЕU.

Tokom diplomatske karijere Soreka je bio ambasador ЕU u Albaniji.

Aktuelni ambasador ЕU u Sarajevu Johan Satler ostaje u regionu, jer ga je Borelj imenovao za ambasadora ЕU u Crnoj Gori.

Ambasador ЕU u Sjevernoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis koji je do sada bio ambasador ЕU u Meksiku.

Među zvaničnicima koji su imali funkcije u vezi sa zapadnim Balkanom je i ona koju je do sada imala Angelina Ajnhorst, kao generalni direktor za Еvropu u Službi ЕU za spoljne poslove.

Ranije je bila zamjenica generalnog direktora i njena kancelarija je bila angažovana u dijalogu između Beograda i Prištine, prije nego što je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog.

Angelina Ajnhorst sada je imenovana za ambasadoricu ЕU u Еgiptu.

S liste onih koje je Borelj imenovao vidi se da su velika većina ili diplomate zemalja članica, ili službenici Službe za spoljne poslove ЕU.

Iako je spoljna politika i dalje u nacionalnoj nadležnosti država članica, ЕU ima zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku i prilično veliku diplomatsku službu širom svijeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()