Sastanak bez koristi: Rukovodstvo FBiH se opet nije dogovorilo

Lendo je naglasio da će za 10 dana ponuditi nešto u interesu građana, što je dobro i prihvatljivo za Osmorku

12.04.2023. 12:39
  • Podijeli:
Lendo_sastanak_foto_UNA-64368a264c183.webp Foto: UNA

Vodeći računa o upozorenju Kristijana šmita, ja smatram da je to rješenje bitno da mi počnemo razmišljati i raditi šta je najbolje za nas. Ja sam zamolio da u narednih 10 dana ne donosimo odluke, da ja iniciram satanak nakon toga i da damo zaključak, kazao je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo nakon današnjeg sastanka sa svojim kolegama iz rukovodstva ovog entiteta.

Dodao je da će ponuditi nešto u interesu građana, što je dobro i prihvatljivo za Osmorku.

"Ne želimo da se blokira išta, nastojimo da pokušamo u narednih 10 dana da dođemo do rješenja, prije nego visoki predstavnik donse bilo šta. Ako on donese nešto, poštovat ćemo to. Iniciraćemo sastanak predsjednika stranaka. Ja sam danas razgovarao i pokušao objasniti da je najbolje da mi donesemo odluke. Promjene Ustava će doći prije ili kasnije, ako ne onda će Šmit to svakako uraditi", poručio je Lendo.

Njegov kolega Igor Stojanović ovom prilikom istakao je da nema pomaka u pregovorima.

"Nema pomaka. Status odluke o imenovanju Vlade FBiH je nepromijenjen. Lendo je zatrazio sastanak lidera stranaka, a to je uradio i prije 45 dana. Smstram da je ovo vid kupovine vremena. Smatram ovo pokušajem hvatanja za slamku za ostanak u Vladi Federacije", poručio je Stojanović.

Dodao je da smatra kako se rukovodstvo Federacije BiH neće uspjeti dogovoriti.

"Lendo neće promijeniti odluku. Ne vidim nagovještaj za tim. Da li će se to desiti nakon 10 dana, ili ce Šmit nametnuti odluke do tada, ne znam. Ustavne promjene se teško donose. Kada ispadaju stranke iz vlasti koje su dugo u vlasti, dobijamo prijedloge da poboljšaju stvari. Da se ne dešavaju promjene, ne bi došlo do drugih i boljih rješenja za građane. Ponovo su građani u drugom planu, a vodi se samo računa da se ostane u vlasti. Moja zelja je da BiH sama donosi odluke, ali je očigledno da većina ne može ništa da uradi", zaključio je Stojanović.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara ovom prilikom nije davala izjave za medije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()