SAD: Nesiguran sistem otežava nova ulaganja u BiH, a posebno u Republici Srpskoj

Dodaje se da zemlja nudi "liberalan trgovinski režim", ali da je značajna migracija radne snage stvorila izazove u zapošljavanju

27.07.2023. 18:30
  • Podijeli:
stejt department media defence gov-1666978023715.webp Foto: US Department of Defense

Američki Stejt department objavio je danas izvještaj o investicionoj klimi u Bosni i Hercegovini u kojem je upozorio na komplikovan i nesiguran sistem koji otežava investitorima nova ulaganja, posebno u Republici Srpskoj.

U izvještaju se navodi da je BiH otvorena za strana ulaganja, ali da bi uspjeli, investitori moraju da prevladaju značajne izazove koji uključuju, kako se tvrdi, endemsku korupciju, složene zakonske okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem pod neprikladnim uticajem etnonacionalističkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža, prenosi Klix.ba.

Dodaje se da zemlja nudi "liberalan trgovinski režim", ali da je značajna migracija radne snage stvorila izazove u zapošljavanju, te da složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture BiH komplikuju ekonomski pejzaž zemlje i odvraćaju strane investitore.

Iz Stejt departmenta ističu da su etničke tenzije i dalje visoke, dok se etnonacionalističke bore da osiguraju ili održe kontrolu nad određenim institucijama. 

Navodi se da su institucije na državnom nivou napravile mali napredak u sprovođenju neophodnih reformi za jačanje poslovnog orkuženja.

Istovremeno, dodaje se da je BiH postala zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji 2022. godine, što je prepoznato kao politička odluka, a ne kao odraz značajnog napretka u neophodnim reformama.

Navodi se da se ekonomija BiH u potpunosti oporavila od pandemije virusa korona, ali da i dalje bilježi nizak nivo ekonomskog rasta.

U izvještaju se napominje da da BiH nije članica Svjetske trgovinske organizacije, a govori se i o problemu korupcije, kao i o listi sankcionisanih osoba iz BiH, među kojima je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Posebno je naglašeno da su tenzije povećali potezi RS da "protivustavno preuzme kontrolu nad državnom imovinom" i, kako se navodi, pretnje Dodika da će Republiku Srpsku odvojiti od BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()