Rektor sarajevskog Univerziteta za UNU: Studenti koji su polagali kod Sebije Izetbegović mogu biti mirni

Kada je u pitanju doktorat Izetbegovićeve, Rektorat će poduzeti potrebne korake

09.03.2023. 20:51
  • Podijeli:
rektorat_Univerzitet_Sarajevo_foto_UNSA-63dba7c6c065f.webp Foto: UNSA

Studenti koji su polagali ispite kod Sebije Izetbegović ne treba da se brinu jer njihovi ispiti neće propasti ili biti poništeni, kazao je  za portal UNA Rifat Škrijelj, rektor sarajevskog Univerziteta.

Sebija Izetbegović, kojoj je Senat Univerziteta u Sarajevu 6. marta poništio magistarsku titulu, samim tim i onu doktorice medicinskih nauka, može nastaviti raditi kao liječnica, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Senat je ocijenio da "nije ispunila sve ispitne obaveze na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu''.

Odluku Senata treba provesti Medicinski fakultet.

Odluka je donesena nakon što Komisija, koju je formirao Univerzitet, nije mogla potvrditi da je Izetbegović dio ispita položila na postdiplomskom studiju u Zagrebu, te da su joj ti ispiti priznati u Sarajevu gdje je nastavila studij.

Sebija Izetbegović  je trenutno na funkciji direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Rektor sarajevskog Univerziteta za UNU kaže da je sigurno da ispiti studenata neće biti poništeni, jer studenti na ovom univerzitetu imaju svoja prava i zaštićeni su.

“Njihov rad i polaganje neće doći u pitanje, to je sigurno”, potvrdio je za portal UNA rektor Škrijelj.

Rektor Škrijelj ne želi otkrivati naredne korake Univerziteta.

Na pitanje ostaje li Izetbegović profesorica i da li će joj piti poništen sad doktorat, Škrijelj nije htio odgovoriti, rekavši da će Univezitet poduzeti daljnje potrebne korake.

Evo kako je tekao profesorski rad Sebije Izetbegović: 1996. godine izabrana u zvanje asistentice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Docentica je postala 2007. godine. Nakon toga, 2013. godine vanredna, a od 2014. godine je redovna profesorica na ovom fakultetu.

Fakultetsko vijeće predlaže, a Senat Univerziteta potvrđuje izbor u zvanje.

Rektor Univerziteta u Sarajevu je odlukom Senata zadužen da donese rješenje kojim se poništava upis u Matičnu knjiga magistranata, čime će Izetbegović izgubiti titulu magistrice, a samim time i doktorice medicinskih nauka.

Time gubi i pravo da bude redovna profesorica na Medicinskom fakultetu. Odluka Senata je konačna, a Izetbegović može pokrenuti postupak pred nadležnim Općinskim sudom u Sarajevu.

Univerzitet je autonoman

Većina univerzitetski profesora i kolega Izetbegovićeve ne želi više komentarisati ovu situaciju,, akžu sve je već rećeno,  ali svi su stava da je Univerzitet autonoman i da on nije u sastavu sudstva, te da je Univerzitet taj koji daje i oduzima titulu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2021. godine pokrenulo istragu o studiranju Sebije Izetbegović. Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je utvrdila 2. jula 2021.godine da zvanje magistrice Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Istraga tužilaštva još traje.

Izetbegovićeva najavila tužbu

Oglasila se i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica SDA istakavši da je odluka, očigledno politički motivisana.

“Kao ljekar i kao osoba koja je cijeli radni vijek provela u zdravstvu sam ogorčena takvom odlukom Senata kojom se pokušava diskreditirati zvanje profesorice dr. Izetbegović, a samim time i Medicinski Fakultet i Univerzitet u Sarajevu. Prof. dr. Izetbegović, kao i stotine drugih studenata Medicinskog fakulteta, nije ni mogla pristupiti odbrani magistarskog rada bez da stručne službe Medicinskog fakulteta i akademsko osoblje detaljno provjere sve neophodne preduvjete za odbranu rada i sticanje zvanja magistra. Da su utvrđeni bilo kakvi nedostaci, oni bi bili otklonjeni prije čina odbrane magistarskog rada”, tvrdi Mahmutbegović.

Sebija Izetbegović najavila je tužbu, a kako nezvanično  saznaje portal UNA, njena prava na sudu štitiće advokatica Senka Nožica.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()