Rebalansom budžeta u FBiH ispravljene pojedine greške, ali napravljene druge

Rebalans je bio neophodan i za isplatu decembarskih penzija te neratnih invalidnina za posljednja tri mjeseca ove godine

01.11.2023. 19:54
  • Podijeli:

Budžet Federacije BiH, nakon što je Dom naroda usvojio odluku o izmjenama i dopunama budžeta za ovu godinu, iznosi blizu 7 milijardi maraka. 

Rebalansom budžeta ispravljene su pojedine greške, moglo se čuti iz klupa većine, dok iz opozicije dodaju - napravljene su druge.

Kod usvajanja izvornog budžeta Federacije, napravljene su brojne "tehničke" greške zbog čega su mnoga sredstva bila "zarobljena". Usvajanjem rebalansa, ta sredstva sada će biti dostupna tamo gdje trebaju, tvrdi resorni ministar.

"Tehničke greške primjerice zarobljavaju 12 miliona i 700 tisuća na ministarstvo obrazovanja za nabavku udžbenika od prvog do petog razreda.Te tehničke greške, opet ih atribuiram ovako eufemistički, zarobljavaju primjerice sedam miliona za pedijatriju SKB-a Mostar... da ne nabrajam", kaže toni Kraljević, ministar finansija FBiH.

Rebalans je bio neophodan i za isplatu decembarskih penzija te neratnih invalidnina za posljednja tri mjeseca ove godine.

Irfan Čengić, Zastupnik u Domu naroda FBiH kaže da podržava ovaj rebalans jer se osiguravaju sredstva od dotatnih 67 miliona KM za realizaciju zakona o povećanju invalidnina koji je usvojen početkom ove godine.

"Rebalans je garant tih isplata i ove godine, ali i planiranja tih isplata i u budućnosti", tvrdi on.

No da rebalans budžeta nije ni razvojni, ni socijalni, već osvetnički, tvrde delegati opozicije.

"Određene političke partije više nisu dio koalicije, i oni se sada kažnjavaju, odnosno ne kažnjavaju se oni, nego se kažnjavaju građani tih lokalnih zajednica sa kojih se skidaju određena finansijska sredstva", ističe Aida Obuča, zastupnica SDA u Domu naroda FBiH.

Pa tako, na primjer ovog puta neće biti novca za planirane infrastukturne projekte u Zenici i Krajini.

Emir Dautović, zastupnik NES-a u Domu naroda FBiH kaže da bazen u Cazinu koji je bio predviđen za izgradnju a zak oji je trebalo izdvojiti tri miliona maraka, skinut  je rebalansom iz razloga što je NES napustio Osmorku.

"Vjerovatno je to kaznak oja je nama priređena", kaže Dautović.

A nema novca ni za iznajmljivanje kanadera i njihov smještaj, na šta je ukazao delegat Pokreta Za nove generacije Damir Marjanović. No, resorni ministar umiruje i tvrdi, novca za te namjene će biti, ali naredne godine.

"U sljedećem budžetu će biti sve jer će to biti budžet koji ćemo mi svi, zajedno, koji smo dio parlamentarne većine i Vlade, praviti. Tako da će ovaj budžet da obuhvati sve ono što je potrebno i tada će se naći i letjelice i sve što je potrebno i onaj drugi helikopter koji ja naglašavam ćemo imati, i tako dalje, i tako", kazao je R, ministar unutrašnjih polsova FBiH.

Ovogodišnji federalni budžet uvećan je za nešto više od 211 miliona maraka ili 3,1 posto u odnosu na izvorni. A uporedo sa rebalansom, usvojen je i Zakon o njegovom izvršenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()