Radnici ne odustaju od protesta? Uskoro sastanak sa Vladom Republike Srpske

Sve odluke donosiće organi sindikata

24.10.2023. 08:15
  • Podijeli:
PROTEST SINDIKAT BL-6516bc5298b19.webp Foto: UNA

Odluka da li će uslijediti masovniji protesti zaposlenih u javnoj upravi Srpske biće donesena već prvih dana novembra kada bi predstavnici šest sindikata trebalo da održe sastanak sa najvišim rukovodstvom Srpske.

Naime, krajem septembra predstavnici šest sindikata zaposlenih radnika u javnoj upravi održali su proteste u Banjaluci te zatražili realizaciju nekoliko mjera od strane Vlade Republike Srpske. Tada je i poručeno da će uslijediti veća, masovnija okupljanja ako nadležni budu nijemi na iznešene zahtjeve. Tada je, između ostalog, zatraženo povećanje plate za 160 maraka, ali s obzirom na to da ulazimo u sam finiš godine, realizacija te mjere, po svemu sudeći neće uslijediti.

"Sa premijerom i predsjednikom Srpske Radovanom Viškovićem i Miloradom Dodikom trebalo bi da održimo sastanak u prvoj sedmici novembra. Oni bi do tada trebalo da imaju jasnije kockice u vezi sa krojenjem budžeta Srpske za iduću godinu i programa ekonomskih reformi. Nakon toga znaćemo šta i kako dalje",  kazao je “Glasu” predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Naglasio je i da će nakon tog sastanka organi sindikata zasjedati te dodao da ono što na tim sastancima bude odlučeno tako će i raditi.

"Ako oni kažu, idemo u novi protest, tako će i biti. Ili sa druge strane ako donesu odluku da protest ne bude organizovan, nećemo izaći na ulicu", naglasio je Marić.

Naveo je i da iduće godine Srpska ima manje obaveza za otplatu ino-duga.

"To znači da će ostati više para u budžetu i da će biti stvorene mogućnosti da napravimo neki iskorak. Želimo da sistem plata uredimo kako Bog zapovijeda i kako je predviđeno zakonom", poručio je Marić.

Na protestima su bili i članovi Sindikata pravosuđa, iz kojeg poručuju da će nakon sastanka sa najvišim rukovodstvom Srpske odlučiti šta dalje.

"Ako ne budemo zadovoljni sa tim pregovorima, idemo dalje. Sve ono što dozvoljava zakon, odnosno svi vidovi sindikalne borbe, biće naša opcija u vezi sa daljom borbom za radnička prava. Sve odluke donosiće organi sindikata",  rekao je “Glasu” predsjednik Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović.

Na pregovorima sa najvišim vrhom Republike, navodi Petrović, tražiće modalitet koji bi trenutno zadovoljio i jednu i drugu stranu.

"Nikom nije u interesu da se u ovom trenutku održavaju bilo kakvi protesti ili bilo kakve druge stvari koje su u vezi sa zaštitom prava radnika, ali to je naše pravo ako nam se uskraćuje mogućnost da popravljamo materijalni status radnika koje predstavljamo",  zaključio je Petrović.

Protest članova sindikata zaposlenih u javnoj upravi održan je 29. septembra u Banjaluci, jer kako tvrde, Vlada nije ispoštovala dogovoreno povećanje plata od polovine ove godine.

Zahtjevi

Pored povećanja plate za 160 maraka, sa protesta u Banjaluci predstavnici sindikata zatražili su od Vlade RS i isplatu dugovanja za doprinose radnicima do kraja ove godine, ali i izmjene pojedinih zakona. Tada je zatraženo i plaćanje prekovremenog rada svim radnicima te potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora koji se odnose na jedinice lokalnih samouprava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()