Put BiH ka EU: Hoće li se početna ekstaza pretvoriti u brutalno prizemljenje?

Dok čekamo decembar i sjednicu Vijeća Evrope

27.10.2022. 20:41
  • Podijeli:
brisel-sastanak-anadolija.jpg

Gotovo da nije bilo političara u Bosni i Hercegovini koji s oduševljenjem nije dočekao vijest da je Evropska komisija dala preporuke Vijeću Evrope da se BiH dodijeli status kandidata.

Pohvale su pljuštale sa svih strana od "smrtno zaraćenih" stranaka iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara i svi su bili složni u pomirljivim tonovima, odnosno porukama odobravanja na svim mogućim društvenim mrežama, na kojima imaju svoje uvažene i čestite profile.

Poruka upućena narodu

"Davanje statusa kandidata je ponuda upućena Bosni i Hercegovini i narodu Bosni i Hercegovine, mi to činimo za narod Bosne i Hercegovine. Međutim to dolazi uz visoka očekivanja, politička elita to mora pretvoriti u stvarnost", upozorio je nedavno povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelyi.

Ipak, brutalno prizemljenje moglo bi se desiti u decembru kada je zakazana sjednica Vijeća Evrope na kojoj bi i zvanično trebalo biti odlučeno da li će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Naime, pojedini regionalni mediji su prenijeli informacije, doduše nezvanične, o sve izvjesnijoj negativnoj ocjeni za našu zemlju i njen EU put. Kao glavni razlozi se navode loša politička situacija u zemlji, te činjenica da državna vlast u protekle četiri godine nije učinila ama baš ništa vrijedno pomena u nastojanju da se dođe do statusa kandidata.

Ipak, UNA iz diplomatskih izvora saznaje da se radi samo o špekulacijama, ali... Poznato je da će se u decembru održati sjednica Vijeća Evrope na kojem će se donijeti konačna odluka, a naši izvori pojašnjavaju da su informacije koje su se pojavile u medijima o neuspjehu i nedobijanju statusa kandidata samo hipoteza.

Rezerviranost pojedinih zemalja

Kao što je poznato neke zemlje članice žestoko apeluju da se BiH da status kandidata i za to već duže vrijeme lobiraju u Briselu. Prvenstveno se tu misli na Sloveniju i Austriju.

Međutim i druga strana novčića nam pokazuje da postoje zemlje koje imaju određene rezervacije prema tome da se BiH dodijeli status kandidata. Kao glavne razloge za još uvijek nedavanje statusa kandidata navode da nije ispunjeno 14 prioriteta Evropske komisije. 

Istovremeno otežavajuća okolnost jeste i činjenica da su se tek nedavno održali Opći izbori u BiH, te stoga čelni ljudi Vijeća Evrope žele sačekati da se u BiH formira državna vlast, pa tek onda procijeniti da li postoji određeni napredak.

Ako se uzme u obzir tempo rada kojim nas domaći političari vode ka EU putu u koji se silno zaklinju, očekivati je da ćemo još dugo biti u stražnjem vagonu na EU putu. 

Podsjećanja radi, Turska još nikada nije dobila kandidatski status, a pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji su počeli još 1999. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()