Prvi ispit novog Vijeća ministara: Hoće li BiH uvesti vize Rusiji?

Evropska unija traži usklađivanje vanjske politike s onom u Briselu

27.01.2023. 14:50
  • Podijeli:
ruski_pasos - pixabay-63d39deacb4e8.webp Foto: Pixabay

Relativno "mlado" i tek formirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine brzo bi se moglo naći pred prvim ćorsokakom kada je u pitanju funkcioniranje.

Naime, kako saznaje UNA iz diplomatskih krugova u Briselu, Evropska unija traži od Bosne i Hercegovine da uvede vize Ruskoj Federaciji.

Kao što je poznato, BiH je krajem prošle godine dobila status kandidata za pristupanje EU i samim time obaveze koje taj status donosi. Jedna od obaveza jeste i usklađivanje svoje vanjske politike s onom iz Brisela, odnosno EU.

"Evropska unija je ujedinjena i od BiH očekujemo da u potpunosti uskladi svoje vanjske, sigurnosne i trgovinske politike sa politikama EU. Za funkcionisanje bezviznog režima s EU od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU. Ako se pogleda izvještaj država članica iz oktobra prošle godine, vanjskopolitičko usklađivanje je jedan od spomenutih prioriteta", rečeno nam je iz Delegacije EU u Sarajevu.

Slične poruke poslao je i šef Delegacije EU u našoj zemlji Johan Sattler tokom sastanka s novim ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem. Tokom tog susreta Sattler je naglasio da je potrebna usklađenost vanjske politike BiH s onom iz EU.

Inače, pitanje viznog režima s Rusijom posebno je aktuelno i dobilo je na značaju tek nakon dobijanja kandidatskog statusa, a sve zbog nedavnih većih priliva ruskih državljana koji bježe iz Rusije, i koji su koristili sve benefite bezviznog režima između dvije zemlje.

Kao što je poznato, po ulasku u BiH na osnovu bezviznog režima, može se boraviti do 30 dana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()