Pročitajte kako je protekla izborna noć i prvo objavljivanje rezultata

Novinari UNA televizije i našeg portala donose atmosferu iz izbornih štabova, te reakcije iz najvećih gradova BiH i regiona

02.10.2022. 19:01
  • Podijeli:
BiH Foto: UNA
BiH

Detalje možete pratiti na našem portalu ili putem live strem-a i specijalne emisije na UNA televiziji.

- 3:20 - Vukanović: Imaćemo sedam mandata u NSRS

Predsjednik pokreta "Za pravdu i red" Nebojša Vukanović oglasio se putem bloga i pohvalio dobrim rezultatom. Poručio je da je njegov pokret ostvario sjajan rezultat u Banjaluci i Hercegovini.

"Iako je tri sata, glasovi se još uvijek broje i pristižu, ali prema projekcijama 'Za pravdu i red' liste Nebojše Vukanovića imaće sedam poslaničkih mandata, a cilj i zadatak su ispunjeni", poručio je, između ostalog, Vukanović.

- 2:27 - Dodik proglasio pobjedu

Lider SNSD-a Milorad Dodik upravo je zvanično proglasio pobjedu.

- 1:55 - Čović: Uverljivo smo dobili izbore unutar hrvatskog naroda

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je večeras da su liste stranaka okupljene oko krovne institucije Hrvata u BiH "uverljivo pobedile unutar hrvatskog naroda".

“U situaciji smo i dalje da brojniji narod u FBiH može lagodno odvojiti 300.000 glasova i izabrati Hrvatima člana Predsedništva BiH. Pogriješili su i ovaj put“, rekao je Čović u Mostaru.

Poručio je i da bez hrvatskog naroda u BiH neće moći da se vodi politika.

- 1:45 - Novi podaci iz SNSD-a

Prema podacima SNSD-a, kandidat pomenute partije Milorad Dodik do sada je osvojio 254.233 glasova a
Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za istu poziciju, 228.112 glasova.

- 1:28 - CIK: O izboru za predsjednika RS sutra u 9 časova

Iz CIK-a su saopštili da će detaljniji rezultati za predsjednika Republike Srpske biti jasniji sutra u 9 časova.

- 1:13 - Cvijanović: Radiću u interesu građana

Željka Cvijanović, kandidatkinja SNSD-a za člana Predsjedništva iz Republike Srpske kazala je večeras da su uspjeli da se na ozbiljan način odnose prema rezultatima.

Na upit kako će sarađivati sa drugim članovima, Cvijanovićeva je rekla da će ona raditi u skladu sa interesima Republike Srpske i da je ne zanima ko je u Federaciji BiH izabran.

- 1:10 - PDP-ova bakljada

- 01:01 - Dodik: Nesumnjiva pobjeda Cvijanovićeve

Lider SNSD-a poručio je da je pobjeda Željke Cvijanović nesumnjiva a da on ima prednost u trci za predsjednika RS.

"Imam prednost koju smatram nedostižnom ali ne mogu biti neozbiljan i proglašavati pobjedu", poručio je Dodik.

Najavio je novo obraćanje kada rezultati budu konačni.

- 00:55 - Istovremeno, slavi se i u SNSD-u.

- 00:45 - Opozicija predvođena Jelenom Trivić slavi na banjalučkom Trgu Krajine

- 00:27 - SNSD će uskoro proglasiti pobjedu Cvijanovićeve i Dodika

Reporter UNE Anđelko Jandrić javlja da je slavlje krenulo i u štabu SNSD-a.

Pjeva se dobro poznati hit "Ne može nam niko ništa".

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević poručio je da će uskoro Cvijanovićeva i Dodik proglasiti pobjedu.

"Pobjednici su samo oni koje izabere narod, a narod nije izabrao Jelenu Trivić", rekao je on.

- 00:20 - CIK BiH objavio prve preliminarne rezultate

"Prema prvim preliminarni rezultatima, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima kandidat Denis Bećirović osvojio je 55, 77 posto, Bakir Izetbegović 39,31 odsto a Mirsad Hadžikadić, 4,92 posto", kazao je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Borjana Krišto, dodao je, ima 51,06 posto a Željko Komšić 48,64 posto.

"Željka Cvijanović je osvojila 51,65 posto, Mirko Šarović 36,03 posto, Nenad Nešić, 5,88 posto, Vojin Mijatović, 4,32 posto, Vojislav Bijelić, 1,32 posto", rekao je predsjednik CIK-a.

Obrađeno je 54,3 posto glasova, neobrađeno 25,27 posto. Važećih listića je 94,030 posto, nevažećih praznih 3,74 posto.

Poručili su da zbog sporosti unošenja podataka nisu u prilici da prezentuju rezultate za parlament BiH, entitetske parlamente, i kantone.

- 00:12 - Borenović: Predsjednik RS je Jelena Trivić!

Predsjednik PDP-a je još jednom ponovio da je prednost Jelene Trivić nedostižna ali je ovoga puta i zvanično proglasio njenu pobjedu.

U PDP-u se nastavilo slavlje.

Trivićeva je poručila da ovo nije njena, već pobjeda naroda.

- 00:01 - U PDP-u slavlje

- 23:53 - SNSD: PDP obmanjuje javnost

Iz SNSD-a su poručili da još nije vrijeme za proglašavanje pobjede njihovog kandidata Milorada Dodika, ali da je njegova prednost teško dostižna.

Poručili su da PDP obmanjuje javnost.

- 23:48 - Borenović: Nedostižna razlika u korist Jelene

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da Jelena Trivić trenutno ima nedostižnu razliku u odnosu na protivkandidata Milorada Dodika, i da je ona buduća predsjednica Republike Srpske.

- 23:34 - Ujedinjena Srpska: Dodik vodi

Iz ujedinje Srpske poručili su da lider SNSD-a Milorad Dodik ima prenost nad Jelenom Trivić (PDP), 2,5 odsto. Takođe, poručili su da je trka za Predsjedništvo BiH završena pobjedom Željke Cvijanović.

Za sada, kako su saopštili, ne znaju koliko će mandata dobiti u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BIH. Interesantno, saopštili su da je lista Nebojše Vukanovića osvojila dosta glasova.

- 23:25 - Bećirović: Pobijedili smo

Kandidat Ujedinjene opozicije Denis Bećirović novi je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. On se večeras zahvalio svima i sjetio se siromašnih.

"Dragi prijatelji, pobijedili smo. Ubjedljivo smo pobijedili i Ujedinjena opozicija ima člana Predsjedništva, koji ima najveći broj glasova u novm Predsjedništvu BiH", rekao je.

Zahvalio se svima koji su glasali za njega, ali i onima koji to nisu uradili.

- 23:17 - SNSD proglasio pobjedu Cvijanovićeve

- 23:14 - Izetbegović priznao poraz

Lider SDA priznao je poraz u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Poručio je da je SDA kao stranka zabilježila dobar rezultat ali da on kao kandidat nije mogao protiv 11 udruženih stranaka iza kojih su stale, kako kaže, i pojedine strane ambasade.

- 23: 10 - Šarović priznao poraz

Lider SDS-a Mirko Šarović priznao je da kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović vodi u trci za člana Predsjedništva BiH.

- 23:07 - Slavlje u PDP-u

- 23:05 - SNSD: Trenutno Dodik vodi za 20.000 glasova

- 23:00 - PDP: Jelena ima 53 odsto glasova

Prema podacima Izbornog štaba Partije demokratskog progresa, Jelena Trivić ima 53,10 posto, a Milorad Dodik 45,30 odsto glasova.

Igor Crnadak je tim povodom novinarima rekao da stvari idu nepobitnim tonom.

"Trend u razlici se nastavlja 40 odsto prebrojanih glasova i u apsolutnom iznosu razlika u glasovima se kreće između 13.000 i 14.000", rekao je Crnadak.

U Banjaluci je, dodaje, razlika dominantna, apsolutna dominacija Jelene Trivić. U centru Grada razlika je trostruka. U Modriči 2.000 glasova, Šamac 1.500, Bijeljina će biti između 4.000 i 5.000 glasova. U Tesliću nije još završeno prebrojavanje ali do sada je razlika hiljadu glasova. Sigurno vodimo u Derventi, Novom Gradu, Vlasenici, Brčkom i Brodu. Jelena ide ka pobjedi", rekao je Crnadak.

Poručio je da će sve dovesti do istine.

"Bit će kako narod hoće, a ne kako hoće razbojnici koji na licu mjesta sirovom silo hoće da uzmu sebi glasove koji im ne pripadaju". Stvari idu nepobitnim trendom. Ne želim da se naslađujem i budem bezobrazan, ali vidjeli ste face i izraze lica u onom tamo štabu i sve vam je jasno. Republika Srpska je pred velikim promjenama", kazao je Crnadak.

- 22:51 - Crnadak: Jelena ide ka pobjedi

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak poručio je da kandidatkinja pomenute stranke, Jelena Trivić, ide ka pobjedi u trci za predsjednika RS.

- 22:46 - Iz SDA bez reakcije na Izetbegovićev poraz

Iz štaba SDA još uvijek nema zvaničnih reakcija na očigledan poraz kandidata Bakira Izetbegovića u utrci za Predsjedništvo BiH.

Kako javlja reporter UNE Ademir Hrelja iz centrale stranke, šutnja sve govori.

"Izetbegović prema podacima gubi sa 75 hiljada glasova u odnosu na Denisa Bećirovića. Očekuje se da će uskoro i sam predsjednik SDA priznati izborni poraz. Ono što je evidentno jeste da Predsjedništvo ima dva člana, a to su Željko Komšić i Denis Bećirović", naveo je naš reporter.

- 22:42 - Nikšić: Budi se istok i zapad, budi se sjever i jug

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je večeras da se budi istok i zapad, odnosno sjever i jug Bosne i Hercegovine.

"Hvala svima koji su danas iskoristili svoje demokratsko i biračko pravo i glasali. Smatram da je procentualno puno veći broj nego što prikazuje CIK. Kandidat Ujedinjene opozicije Denis Bećirović je prema dosad izbrojanim glasovima na osnovu trenda kako dolaze glasovi novi član Predsjedništva BiH. BiH je po prvi put nakon rata dobila člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda koji ne dolazi iz etnonacionalne stranke", rekao je Nikšić.

- 22:35 - MUP RS: Od 28 incidenata, četiri kvalifikovana kao krivično djelo

U izbornom danu do zaključenje birališta MUP-u Republike Srpske prijavljeno je 28 incidenata, od čega su nadležna tužilaštva zasada samo četiri kvalifikovala kao krivično djelo.

- 22:28 - Komšić proglasio pobjedu

Lider DF-a Željko Komšić proglasio je pobjedu u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Sada je prilično jasno, ne samo za Predsjedništvo, već kako će izgledati i vlast, bar sudeći po strukturi izabranih u Parlamente", kazao je Komšić.

- 22:15 - HDZ BiH: Krišto je legitimna predstavnica Hrvata

Iz štaba HDZ-a BiH rekli su večeras da je Borjana Krišto legitimna predstavnica Hrvata u BiH. Naime, prisutnim novinarima se oglasio Marinko Čavara, te kazao da je ponovo riječ o bošnjačkom političkom inžinjeringu.

"Dobili smo potporu na svim prostorima gdje žive Hrvati, a HNS BiH okupio je sve hrvatske političke opcije u BiH i to je uspjeh ove kampanje i ovih izbora“, izjavio je.

Čavara je, također, dodao kako još uvijek nije moguće komentirati nametnute odluke visokog predstavnika, ali da je stav HNS-a BiH i dalje jasan.

- 22:07 - SDA: Bećirović vodi

Alma Čolo, iz SDA kazala je večeras da podaci pokazuju da, za sada, Denis Bećirović iz SDP-a ima prednost nad Bakirom Izetbegovića iz SDA u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

“Za sada gospodin Bećirović vodi, nadam se da će Bakir Izetbegović uspjeti dostići taj disbalans i da će biti član Predsjedništva BiH

Prema posljednjim podacima iz SDA Denis Bećirović ima 185.142 glasa, odnosno 55,84 posto, a Bakir Izetbegović 130.237 glasova, odnosno 39,28 posto glasova.

- 22:05 - Zasad u Predsjedništvu Komšić, Bećirović i Cvijanović

Prema trenutnim podacima u Predsjedništvu BiH u naredne četiri godine gledat ćemo Željka Komšića, Denisa Bećirovića i Željku Cvijanović.

- 21:56 - Nešić čestitao Cvijanovićevoj

Lider DNS-a Nenad Nešić je čestitao kandidatkinji SNSD-a, Željki Cvijanović, pobjedu u trci za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

- 21:54 - Konaković: “Schmidt je trebao pustiti da ovo riješimo u parlamentu”

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a kazao je da misli da ovakva rješenja Schmidta nisu dobra ako će ona biti samo u Federaciji BiH.

“Tražimo da visoki predstavnik ne donosi asimetrična rješenja. Napominjem da smo mi nakon Neuma tražili od naših kolega iz probosanskih strana da budu umjereniji. NiP je bio zagovornik, da nakon prebrojenih glasova, te stvari rješavamo u Parlamentu. Ovo što je Schmidt uradio nije dobor, bilo bi bolje da nas je pustio da to riješimo u parlamentu”, rekaoj e Konaković.

Dodao je kako imaju rezultate mnogo bolje nego što su najavili, a bili su optimistični, te da u Sarajevu imaju sigurnu pobjedu.

“Neću proglašavati pobjedu Bećirovića, zovem vas da dođete u Holidaj In i da čujete budućeg člana Predsjedništva”, rekao je Konaković.

- 21:52 - PDP: Na 29,5 prebrojanih glasova prenost ima Jelena Trivić

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je večeras da su s terena prikupili skoro trećinu obrađenih glasova.

"Dakle radi se o 29,5 posto prebrojanih glasova. Također, za Banjaluku smo trećinu glasova prebrojali i to je najvažnije, odnosno to će odrediti kuda ide Republika Srpska. Za cijelu RS na uzorku koji je kredibilan, dakle sa skoro 30 posto obrađenih glasova, Jelena Trivić je osvojila 98.624 glasa, dok je Milorad Dodik osvojio 84.212 glasova, što je velika razlika. Dakle u postocima to iznosi 53,1 posto za Trivić i 45,3 posto Milorad Dodik", rekao je Borenović.

Istakao je da su ovo trendovi i poručio da ne čudi što suparnički tabor ne izlazi sa ovim podacima, već samo s paušalnim.

"Razlika u korist Jelene Trivić je sada preko 14 hiljada, i po nama je ona nedostižna. Ipak, treba sačekati da izađemo s podacima kada budu obrađeno 50 posto glasova, i mislim da će tada to biti zacementirano", rekao je Borenović.

- 21:48 - SDA priznala da njihov lider trenutno gubi u trci za člana Predsjedništva BiH

- 21:44 - Iz SDA se nadaju da će Izetbegović dostići disbalans i biti član Predsjedništva

Alma Čolo iz SDA kaže da je bitno da Schmidtove izmjene vode u pravcu deblokade i implementiraja rezultata.

“Bitno je da se i dalje iz svakog kantona bira jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin”, ističe Čolo.

Kaže da je atmosfera pozitivna i da očekuju dobre rezultate jer su radili dobro. Kada je Predsjedništvo u pitanju podaci govore da je Bećirović u prednosti, ali da se nada da će Bakir Izetbegović dostići taj disbalans i da će on biti član Predsjedništva.

- 21:43 - NiP: Bećirović osvojio 58 posto glasova

U štabu Naroda i pravde, kako javlja naša Bojana Mičić vode se analize i razmišlja se u kojem domenu će ići, a nakon nametnutih izmjena Izbornog zakona.

"O tome ćemo dati sud u narednom periodu. Kada je u pitanju utrka za Predsjedništvo BiH, Denis Bećirović je tu u vodstvu i osvojio je 58 posto glasova. Njegov protivkandidat Bakir Izetbegović je osvojio 37 posto glasova, što predstavlja razliku od oko 33 hiljade glasova", rekao je Haris Bašić, član Predsjedništva NiP-a.

Istakao je da će prema postojećim osvojenim glasovima biti među tri vodeće partije u FBiH.

- 21:41 - State department pozdravio Schmidtovu odluku

Odluka Christiana Schmidtada da nametne amandmane na Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH rješava probleme koji su godinama mučili BiH, objavio je portparol State departmenta Ned Price na Twitteru.

On je napisao da je Šmitov potez bio "hitan i neophodan kako bi se osigurali teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH".

- 21:39 - Sve ide u dobrom pravcu

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević se obratio novinarima i kazao da je ta stranka veoma blizu da proglasi pobjedu zbog velike pobjede.

"Apelujem na predstavnike drugih stranaka da se uozbilje i prestanu lagati građane. Mogu reći da smo trenutno veoma blizu da proglasimo pobjedu za člana Predsjedništva BiH gdje Željka Cvijanović ima prilično ozbiljno vodstvo i sada bi mogli reći da je ono nedostižno. Obrađeno je 65 posto biračkih mjesta u RS i Cvijanović je dobila 200.000 glasova, dok je Šarović dobio oko 130.000, što predstavlja razliku od nekih 20 posto", rekao je Kovačević.

Dodao je da zasad sve ide u dobrom pravcu, odnosno da su trendovi pozitivni.

"Kada je u pitanju utrka za predsjednika Republike Srpske, obrađeno je 18 posto glasova. Milorad Dodik ima 57 posto osvojenih glasova, dok je Jelena Trivić zasad na nešto više od 40 posto. Brzo ćemo proglasiti pobjedu i slaviti", kazao je.

- 21:33 - Borenović: Kako smo 2014, tako ćemo i danas

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović stigao je u izborni štab ove stranke. Kratko se obratio prisutnim novinarima i poručio:

"Kako smo 2014. godine, tako ćemo i večeras", rekao je lider PDP-a.

- 21:30 - Iz PDP-a demantuju SNSD

- 21:27 - SNSD: Blizu smo da objavimo pobjedu

- 21:24 - CIK BIH: Izlaznost oko 50 odsto

Iz CIK-a su saopštili da je ukupan odziv građana bio 50 posto, ili 1. 644.044 birača na redovnim biračkim mjestima, bez ovih koji su još u toku i nisu došli podaci.

U Federaciji izašlo 48 posto birača, u RS 53 odsto, u Brčko distriktu 44 odsto.

- 21:20 - U SDP-u zadovoljni prvim rezultatima

U sjedištu SDP-a BiH nisu skrivali zadovoljstvo prvim izbornim rezulatatima. Naime, kako je javila reporterka UNE s lica mjesta, u SDP-u tvrde da su ostvarili sve zacrtane ciljeve.

"Na svim nivoima u BiH vlast se neće moći formirati bez SDP-a. Možemo reći da će Denis Bećirović biti budući član Predsjedništva BiH", naveli su iz ove stranke.

Poručili su da predsjednik ove stranke Nermin Nikšić obavio razgovore s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o ranije nametnutim izmjenama Izbornog zakona.

- 21:16 - SDS: Šarović vodi u Modriči i Šamcu

Iz štaba SDS-a su javili da je dosad obrađeno 10 posto rezultata, ali ne iz svih opština.

"Šarović prema podacima SDS-a vodi u Modrići i Šamcu, a pozitivni trendovi su vidljivi u Banjaluci.

"Možemo zaključiti da imamo bolji trend za Šarovića. Trend u Banjaluci je opozicioni", rekao je Milan Radović iz SDS-a.

Kako javlja reporter UNE iz štaba SNSD-a Milorad Dodik je na 300 prebrojanih biračkih mjesta osvojio 28.232 glasa, dok je Jelena Trivić osvojila 21.491 glasa.

- 21:13 - DF: Nije nam važno da li u Zagrebu smatraju Komšića legitimnim

Reporterka UNE Amela Ćilić u razgovoru sa Albinom Zuhrićem, predsjednikom Kantonalnog odbora DF-a, kazao da preliminarni rezultati idu dobro po ovu stranku.

"Ipak sačekat ćemo da dođu i konkretniji podaci, prije nego stignu oni iz CIK-a", kazao je Zuhrić.

Upitan da prokomentira odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona u BiH, Zuhrić je kazao da su u ovoj stranci vidjeli pismo koje je uputio građanima.

"Naš stav o tome ćemo dati u narednim danima", kratko je rekao.

O saradnji s ostalim hrvatskim strankama u BiH, ali i zvaničnim Zagrebom, Zuhrić je rekao da u ovoj stranci nije važno da li neko u Hrvatskoj smatra da li je Željko Komšić legitiman.

"Pružamo ruku svima koji žele da sarađuju. Željko Komšić će nastaviti da radi u interesu svih u BiH", rekao je.

- 21:10 - SDP: Bećirović je budući član Predsjedništva BiH

- 20:06 - DNS: Ne očekujemo pobjedu

- 21:02 - NiP: Treća smo stranka

Iz NiP-a tvrde da su treća snaga u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Prema 200 hiljada prebrojanih glasova Denis Bećirović vodi za 33 hiljade glasova ispred svog protuvkandidata Bakira Izetbegovića iz SDA”, ističu iz Štaba NiP-a kada je riječ o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

- 20:59 - SNSD: Dodik i Cvijanovićeva vode

Iz SNSD-a su objavili nove, reprezentativnije podatke. Kako je kazao portparol Radovan Kovačević, za Predsjedništvo BiH obrađeno je 23 posto biračkih mjesta, a prema tim podacima Željka Cvijanović je ubjedljivo u vodstvu u odnosu na Mirka Šarovića iz SDS-a.

Istovremeno i kada je u pitanju utrka za predsjednika Republike Srpske, Kovačević je kazao da je u prednosti Milorad Dodik sa dosad osvojenih 60 posto glasova, dok je Jelena Trivić osvojila 39.

Treba naglasiti da je u utrci za predsjednika RS obrađeno manje biračkih mjesta.

- 20:54 - PDP: Trivićeva ubjedljiv pobjednik

U štabu PDP-a atmosfera se polako zagrijava. Kako je javila reporterka UNE Lejla Džin je kazala da je Igor Crnadak saopćio rezultate sa sedam biračkih tijela, na kojima prema njegovim tvrdnjama PDP uvjerljivo vodi.

Pojasnio je da je Trivić ubjedljiv pobjednik, te naveo da je ovo historijska noć.

Inače, UNI je i potvrđeno da su posmatrači PDP-a danas zabilježili više od 100 nepravilnosti na terenu.

- 20:49 - Izetbegović zabrinut

Naš Ademir Hrelja iz štaba SDA je javio da je u centralu stigao i predsjednik stranke, te kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je stigao u društvu supruge Sebije. Kako ističe reporter UNE, Izetbegović je bio vidno zabrinut zbog rezultata koji pokazuju da nakon prebrojanih 194 hiljade glasova, Izetbegović gubi utrku od Denisa Bećirevića.

Istovremeno prema rezultatima koje objavljuje SDA, Željko Komšić je u prednosti ispred Borjane Krišto u utrci za Predsjedništvo BiH.

Treba naglasiti da se radi o nezvaničnim podacima, ali i dodati da su kroz ranije izbore rezultati koje je objavljivala SDA, bili najrelevantniji.

Podsjećamo, SDA samo jednom nije imala člana Predsjedništva i to 2006. godine kada je to bio Haris Silajdžić.

- 20:46 - Iz NIP-a poručili: Bećirović vodi

Reporterka UNE Bojana Mičić, koja se večeras javlja iz štaba Naroda i pravde javila je da su u ovoj stranci, ali i u ostalim glavna tema izmjene Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schdmit.

Novinarima se obratio član Predsjedništva NiP-a Haris Bašić, koji je rekao da će se ova stranka o odlukama Schmidta očitovati tokom noći

"Prema preliminarnim podacima koje imamo, na 88 hiljada izbrojanih glasačkih listića, nas zajednički kandidat Bećirević vodi u utrci za člana Predsjedništva BiH. Druga dva kandidata zajedno imaju manje od 44 posto. Ako mi znamo da trendovi sugeriraju mnogo u izbornim noćima, ostavljam vama da zaključite kakve su naša dalja očekivanja", rekao je Bašić.

- 20:44 - Uskoro obraćanje iz DNS-a

- 20:42 - SNSD-ovi podaci

- 20:40 - Jokić: Kada biram državnika, ne razmišljam da li je žena ili muškarac

Aleksandar Jokić, advokat iz Banjaluke, gostujući na UNA televiziji rekao je da prilikom izbora nikada ne razmišlja o tome da li je kandidat žena ili muškarac.

"Kada biram nekog ko će da voditi državu, ne mogu razmišljati da li se radi o mušarcu ili ženi. Tako sam vaspitan da nikada nisam pravio razliku između majke i oca u pogledu kompetencija, te da ni politiku i kandidate ne možemo djeliti na mušarce ili žene", rekao je Jokić.

- 20:34 - Iz SNSD-a poručili da ne prihvataju nametanja

Radovan Kovačević je poručio da je Schmidtovo nametanje "još jedan pokazatelj u kakvom cirkusu od zemlje živimo".

"To su stvari sa kojima ćemo se obračunavati u narednom periodu, ne prihvatamo nametanje", poručio je Kovačević.

- 20:29 - Raković: Zabranila bih upotrebu djece u političkoj kampanji

Brankica Raković, vlasnica Agencije za digitalni marketing, za UNU kaže da bi apsolutno zabranila upotrebu djece u svrhu političke kampanje.

"Čini mi se da u kampanji nisu birana sredstva. Išlo se na emociju, a nažalost djeca su tu najranjivija. Nisam sigurna da to donosi poene, koliko publiku natera da to gleda. Jer svi su najosjetljiviji na djecu", rekla je Raković.

- 20:24 - Crnadak: Istorijska noć

Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a rekao je večeras da počinje dugačka i uzbudljiva izborna noć.

“Mislim da je pred nama istorijska noć, posebno zbog informacija koje smo dobili u posljednjih desetak minuta. Imao sam namjeru da vam govorim o onome što se dešavalo tokom dana, ali u međuvremenu su počeli da stižu prvi rezultati”, rekao je Crnadak, te se zahvalio svim kandidatima i aktivistima.

Prema podacima koje je dao Crnadak, Trivić vodi u Bijeljini i u Stričićima.

“Jelena Trivić vodi i biće novi predsjednik Republike”, rekao je Crnadak.

“Cijeli dan šaljemo prigovore i odavno ih nismo imali ovoliko. Zahvaljujem se svima koji su u tome učestvovali, jer nije bilo lako izboriti se za to da bude onako kako su ljudi glasali. Mi smo odlučni da do kraja insistiramo. I nemojte misliti da će naša pobjeda zaustaviti istrage”, rekao je Crnadak.

- 20:22 - U SDS-u optimistični

Reportera UNE Danka Savić javila se iz štaba SDS-a, gdje je kako kaže pozitivna i optimistična atmosfera.

"Na osnovu rezultata iz manjih opština, u SDS-u vjeruju u dobre izborne rezultate. Svi su uvjereni u pobjedu Mirka Šarovića u utrci za člana Predsjedništva BiH", poručili su iz ove stranke.

- 20:18 - Schmidt se ne obraća u 21, prethodna izjava se smatra zvaničnom

- 20:15 - Kovačević: SNSD će uskoro proglasiti pobjedu Dodika i Cvijanovićeve

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević ističe da su u pomenutoj partiji uvjereni u pozitivan trend kada je riječ o izbornim rezultatima te da će stranka kojoj pripada uskoro proglasiti pobjedu Milorada Dodika i Željke Cvijanović, za člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS.

- 20:12 - O Schmitovoj odluci SDA će dati mišljenje nakon analize

Alma Čolo, aktualni poslanik u Predstavnički dom BiH iz SDA kazala je da je Bakir Izetbegović u velikoj prednosti za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Kaže da je teško govoriti o tome kakva će situacija biti u parlamentima, ali da se nada da su građani prepoznali njihov rad i da će to nagraditi.

Čolo ističe kako nije vidjela Schmidtovu odluku, ali da je pročitala pismo i da Schmidt kaže da su te izmjene u cilju deblokade.

“Kad analiziramo odluku Schmidta dat ćemo svoje mišljenje”, kazala je Čolo koja je inače predsjedavajuća parlamentarne komisije za izmjenu Izbornog zakona BiH.

- 19:08 - Genjac: SDA vodi

Generalni sekretar SDA Halid Genjac obratio se večeras pred novinarima i kazao da je izborni proces uglavnom protekao prema pravilima.

Prema prvim informacijama, SDA vodi u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda.

- 20:05 - Schmidt objavio poruku građanima BiH

Schmidt je u svom obraćanju izjavio da ima "kratku, ali veoma jasnu poruku za one koji imaju loše namjere ili su demonstrirali loše ponašanje".

"Imajte na umu da ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da to otkrijemo i kaznimo. Glasačima, vama, želim da kažem da, dok ste vi bili na biralištima i glasali, ja sam donio odluke koje će osigurati da se vaš glas računa i da vaša demokratska volja bude ispoštovana. Vi ste demokratskim glasanjem pokazali svoju odgovornost", poručio je on.

Dodao je da "glasačka volja mora biti ispoštovana".

"Ono što mora uslijediti je brzo formiranje vlada, parlamenata i pravosudnih institucija, koje moraju biti spremne da se odmah uhvate u koštac sa brojnim ozbiljnim pitanjima koja se nalaze pred ovom zemljom i njenim građanima. To je potrebno kako bi BiH mogla napredovati na svom putu ka kandidatskom statusu za EU", poručio je Schmidt.

Nametnuo je, kaže, mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. 

"One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali. Izmjene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela", poručio je, između ostalog on.

- 20:03 - Iz SNSD-a objavili prve informacije

Nakon obrađenog 101. biračkog mjesta (ukupno ima 2.237) Željka Cvijanović osvojila je 5.198 glasova,  a Mirko Šarović  2.734 glasa.

Milorad Dodik, prema informacijama iz SNSD-a, ima 35 odsto više glasova u odnosu na Jelenu Trivić. 

Dodaju da nije isti broj prebrojanih Biračkih mjesta, jer se ne broje u isto vrijeme.

- 19: 58 - U HDZ-u čekaju Schmidtovo obraćanje

Stječe se dojam, kako javlja reporter UNE iz štaba HDZ-a, da svi čekaju obraćanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o ranije najavljenim izmjenama Izbornog zakona u BiH, o čemu je UNA ranije pisala.

- 19:52 - Zloupotreba djece u političke svrhe ravna je svakom obliku nasilja

Nada Grahovac, nekadašnji Ombudsman za djecu RS, kaže za UNA TV da je predizborna kampanja u BiH pokazala nerazumijevanje ka pojmu zloupotrebe djece.

- 19:40 - Pobjede najavljuju Izetbegović, Komšić i HDZ

Kako javlja reporter UNE Ademir Hrelja, iz štaba SDA, prema dosad neslužbenim podacima, prebrojano je oko hiljadu glasova.

Prema pomenutim nezvaničnim rezultatima predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u prednosti u odnosu na Denisa Bećirevića.

Istovremeno iz štaba DF-a javili su da je Željko Komšić u prednosti nad kandidatkinjom HDZ-a BiH Borjanom Krišto.

Istovremeno iz štaba HDZ-a BiH javljaju da su zabilježili premoćnu pobjedu.

- 19:37 - HDZ BiH: Premoćna pobjeda

Kako javlja reporter UNE, Ivan Žada, iz HDZ BiH najavljuju "premoćnu pobjedu" na današnjim izborima.

- 19:33 - Krenulo brojanje glasova

- 19:30 - Obraćanje Schmidta u 21 čas

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, koga u Republici Srpskoj ne priznaju, obratiće se javnosti u 21 čas.

- 19:14 - Schmidt večeras donosi odluku o izmjeni Izbornog zakona

Kako UNA ekskluzivno saznaje visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt bi trebao donijeti odluku o izmjeni izbornog zakona u BiH, a koja bi se retroaktivno odnosila na rezultate ovih izbora.

Naime, kako javljaju reporteri UNE nezvanično bi Schmidt mogao posegnuti za Bonskim ovlastima još večeras.

- 19:10 - U Novom Gradu će, najvjerovatnije, biti ponovljeni izbori

Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH je kazao da je Novi Grad najgori slučaj, te da je pristiglo po 50 glasačkih listića na sva biračka mjesta prije početka izbora. Dodao je da će CIK održati sjednicu sutra i najvjerovatnije odgoditi izbore na ovom biračkom mjestu.

“Informirani smo da je u sve uključeno tužilaštvo i imamo informaciju da je svih pet članova biračkog odbora Novi Grad uhapšeno”, kazao je Rogić.

Za 21 sat zakazana je konferencija za medije Centralne izborne komisije BiH, a ponoć će biti objavljeni prvi preliminarni rezultati.

- 19:06 - CIK zadovoljan tokom izbora

Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH ocijenio je da su u CIK-u zadovoljni tokom izbora.

“Ako uzmemo u obzir desetak nepravilnosti, možemo reći da smo zadovoljni. Kad se prikupe svi podaci od promatrača, dobićemo kompletnu sliku. Zaprimili smo 25 prigovora o kršenju izborne šutnje, a zabilježeno je tridesetak kršenja izbornog procesa na biračkim mjestima", kazao je Rogić.

- 19:00 - Zatvorena većina biračkih mjesta!

Na ovogodišnjim izborima učestvovalo je ukupno 127 političkih subjekata, od čega 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Pravo glasa imalo je 3.368.666 birača, koji su mogli birati između čak 7.257 kandidata.

Kako je protekao današnji izborni dan u Bosni i Hercegovini pročitajte OVDJE.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()