Predstavnički dom Parlamenta FBiH jednoglasno za izmjene Zakona o transplantaciji

Podsjetimo, izmjene i dopune zakona slijede nakon priče mladića Adnana Šemića iz Mostara, koji ima Wilsonovu bolest

10.07.2024. 13:29
  • Podijeli:
Predstavnicki_dom_ParlamentFBIH_foto_UNA-668e707e877a7.webp Foto: UNA

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine će na današnjoj vanrednoj sjednici jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku.

Vlada FBiH jučer na hitnoj telefonskoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te ga uputila u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Predloženi zakon predviđa dodavanje novog stava kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Podsjetimo, izmjene i dopune zakona slijede nakon priče mladića Adnana Šemića iz Mostara, koji ima Wilsonovu bolest, zbog čega mu je potrebna hitna transplantacija jetre. Iako je našao donora, nije mogao uraditi transplantaciju jer nisu u krvnom sredstvu, kako predviđa trenutni zakon. Izmjene ovog zakona ako danas prođu na Predstavničkom domu, na potezu je Dom naroda FBiH, kao i predsjednica FBiH Lidija Bradara koja mora potpisati izmjene.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()