Potvrđeno za UNU: Pokrenut postupak protiv Sebije Izetbegović za utvrđivanja sukoba interesa

Predviđene kazne od 2.000 do 10.000 maraka

04.01.2023. 12:09
  • Podijeli:
sebija-izetbegovic-anadolija.jpg

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo pokrenuo je proces utvrđivanja postojanje sukoba interesa po osnovu Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS koji je stupio na snagu sa prvim januarom ove godine.

Među osobama za koje se treba utvrditi da li postoji sukob interesa jeste i direktorica KCUS-a te zastupnica SDA u Skupštini KS Sebija Izetbegović.

Kako je za UNU kazao šef Ureda Erduan Kafedžić, dosad je ustanovljeno postojanje 30 osoba koje su u sukobu interesa, a da je postupak utvrđivanja za sada pokrenut protiv njih 13.

“Ured od jutros provodi aktivnosti na utvrđivanju sukoba interesa kod određenog broja nosioca javnih funkcija u KS, a sve u skladu za početkom primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS. Jedna osoba je i profesorica Izetbegović”, kazao nam je Kafedžić.

Istakao je da su naredni koraci razrješenje dužnosti osoba za koje se utvrdi da li su u sukobu interesa.

"Tu je opcija da Ured ide sa represivnim mjerama, a to su novčane kazne, koje mogu iznositi od 2.000 do 10.000 maraka. Za ponovljeni prekršaj ide više, blokirani su u IDDEEA-i, ne mogu podići saobraćajne, ostale dokumente", rekao nam je Kafedžić.

Podsjećamo, ukoliko, nakon utvrđenog sukoba interesa, nosilac javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s jedne ili više nespojivih funkcija u roku od 30 dana, to će da uradi institucija u kojoj nosilac vrši nespojivu funkciju.

Iako se ranije spominjalo da Sebija Izetbegović planira otići sa čela KCUS-a ona je tu informaciju demantovala.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()