Potvrđeno za UNU: Ambasadori i konzuli BiH iz RS pisali zvaničnicima EU

UNA objavljuje pismo u cijelosti

13.04.2024. 12:49
  • Podijeli:
EU BIH bosna evropska unija shutterstock-65fad62cb8ca8.webp Foto: Shutterstock

Ambasadori i generalni konzuli  Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske uputili su otvoreno pismo zvaničnicama EU i kolegama ambasadorima koji predstavljaju članice EU, potvređeno je za UNU.

Ambasadori i konzuli u pismu izražavaju protest protiv kršenja međunarodnih prava Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i zakona unutar BiH.

Pismo prenosimo u  cijelosti.

"Mi, niže potpisani, svi ambasadori i generalni konzuli Bosne i Hercegovine (BiH), pišemo ovo otvoreno pismo upućeno zvaničnicima EU i kolegama ambasadorima i drugim diplomatima koji predstavljaju članice EU, kako bismo izrazili osudu i protest protiv nastavljenih kršenja međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i zakona unutar BiH. Ovo potpuno ignorisanje zakona i gaženje vladavine prava predstavlja direktnu prijetnju miru i stabilnosti unutar BiH i Zapadnog Balkana u cjelini.

U vrijeme kada smo mi, naši građani i izabrani zvaničnici unutar BiH, svi slavili odluku da konačno počnemo pregovore o članstvu u EU, te dok smo nastojali graditi na zamahu reformi stvorenih ovom odlukom, ilegalne i zlonamjerne akcije od strane vanjskih aktera srušile su naše entuzijazam i optimizam. Sada se suočavamo s najvećom prijetnjom BiH, miru i stabilnosti od kraja građanskog rata u našoj zemlji. Nažalost, gospodin Christian Schmidt i nekoliko ambasadora koji predstavljaju članice EU, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države provode ovo destruktivno i ilegalno ponašanje.

Postalo je očigledno da ovo ponašanje koje neki međunarodni naučnici i pravni stručnjaci smatraju kriminalnim i dijelom organizovane zavjer,e kako bi se sabotirali unutrašnji kompromisi i konsenzus BiH, bolno izgrađeni od strane izabranih lidera, uspješno blokira daljnje kompromise u BiH. Čini se da ovi vanjski akteri žele stvoriti nestabilnost i nesuglasice, koje bi zatim mogle biti iskorištene kako bi se opravdali još radikalniji  potezi u BiH i kako bi se koristili kao izgovor za pokušaj uklanjanja demokratski izabranih lidera koji odbijaju prihvatiti ilegalne odluke nametnute BiH.

Pozivamo ove aktere da prekinu svoje ilegalne aktivnosti i da se pridržavaju međunarodnog prava, uključujući Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima (1961.) i Dejtonski sporazum. Tražimo da EU i njene članice jasno osude ove prijetnje miru i sigurnosti i da učine sve što je u njihovoj moći da potvrde temeljno demokratsko načelo vladavine prava.

Gospodin Schmidt i samoproglašeni Savjet za sprovođenje mira (PIC) nemaju nikakav mandat po međunarodnom pravu da preuzmu izvršne, sudbene ili zakonodavne ovlasti unutar BiH, niti da preduzmu akcije koje bi podrile suverenitet BiH, njene pravne institucije upravljanja i izabrane predstavnike. Generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres, također je potvrdio da gospodin Schmidt nema mandat UN-a niti odobrenje Savjeta sigurnosti za ulogu koju je ilegalno preuzeo.

Ili je BiH kandidatska zemlja koja počinje pregovore o članstvu u EU, ili je kvazi-zaštićena pod zlonamjernom stranom vlašću. Ne može biti istovremeno oboje. Ako ovi vanjski akteri protiv mira i stabilnosti unutar BiH nastave sa svojim ilegalnim akcijama, tada pozivamo sve zvaničnike i predstavnike BiH da prekinu svoje učešće u pregovorima s EU, čime bi omogućili gospodinu Schmidtu i njegovim međunarodnim podržavateljima da potpuno preuzmu ovaj proces, nametnu reforme i usklađenost s pravilima EU izvan institucija BiH i bez podrške izabranih lidera BiH. Naravno, ovo bi bilo nelegitimno i izrugivanje procesu pristupanja EU i vladavini prava, međutim, ovo izrugivanje već je ukorijenjeno kroz "nekoliko diktata" i nastavljenu vanjsku mješanje u krhki proces pregovaranja unutar BiH.

Iz svih ovih razloga, pozivamo vas da se zauzmete za vladavinu prava i poštovanje međunarodnog prava. To je jedini način da se osigura mir i sigurnost unutar BiH i Zapadnog Balkana. Najvažnije, to je jedini način da se sačuva integritet procesa pristupanja EU i da se održi krhki konsenzus unutar BiH potreban za daljnje reforme. Vrijeme je da se gospodin Schmidt stavi pod kontrolu, okonča ilegalna upotreba "Bonskih ovlasti", zatvori Kancelarija visokog predstavnika i na ovaj način vrati BiH na put unutrašnjih pregovora, kompromisa i reformi", poručili su ambasadori: Siniša Bencun,​Siniša Berjan,  ​​​Biljana Gutić Bjelica, Aleksandar Bogdanić​​, Boro Bronza, ​​​Aleksandar Vranješ, Bojan Vujić​​​, Dragan Vuković​​​, Bojan Đokić,Milorad Živković​​​, Dragan Jaćimović​​, Obrad Kesić, Bojana Kondić Panić​​, Duško Kovačević​​, Aleksandra Mičić​​, Vera Sajić,​​​Tatjana Telić​​​ i Koviljka Špirić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()