Poslanici zasjedaju u srijedu: Pred njima i dopune zakona o odbrani

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova.

25.02.2024. 12:36
  • Podijeli:
Dom_naroda_parlamentBiH_sjednica_foto-UNA1-65ba228763b51.webp Foto: UNA

 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće sjednicu u srijedu, 28. februara, na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH koje se odnose na potvrđivanja imenovanja generalskog kora u Oružanim snagama BiH.
U obrazloženju prijedloga je navedeno da je razlog za donošenje dopuna Zakona, popunjavanje pravne praznine u važećem propisu, jer nije propisano šta treba uraditi kada Parlamentarna skupština BiH u roku ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH, te da je iz tog razloga bilo situacija kada su lica obavljala funkciju bez važeće odluke o postavljenju.

Dopunama bi to bilo riješeno, odnosno, ministar bi bio obavezan da Predsjedništvu dostavi novi prijedlog odluke i procedura bi bila ponovljena.

Na dnevnom redu je u prvom čitanju Prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić koji je naveo da treba uspostaviti vrhovni sud BiH sa jurisdikcijom za cijelu BiH jer to traži EU, što je jedan od 14 prioriteta.

Pred poslanicima će u prvom čitanju biti i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Predlagač dopuna Zakona o strancima je poslanik Nihad Omerović, koji napominje da BiH u većem broju zemalja u svijetu nema ambasadu ni konzularnog predstavnika.

Predlagač izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH je Savjet ministara, a time bi trenutni Zakon bio prilagođen aktuelnom stanju i potrebama prakse, te bi se prevazišli nedostaci uočeni u postupku njegove primjene.

Poslanici bi trebalo da razmotre i više izvještaja komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti za zakonske prijedloge i poslaničke inicijative, među kojima je i inicijativa da se omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece "Amber alert" u BiH.

Na dnevnom redu je i nekoliko poslničkih inicijativa, te davanje saglasnosti za međunarodne ugovore i sporazume.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()