Ponovo uzburkani duhovi u BiH: Čović najavio mogući sastanak iduće sedmice

Partnerstvo još postoji, bar formalno

27.05.2024. 20:20
  • Podijeli:

Ionako komplikovanu političku situaciju u BiH posljednja dešavanja još više su uzburkala. 

Samim time ponovo se nameće i pitanje funkcionisanja partnera u vlasti na zajedničkom nivou. 

Nije teško u BiH naći temu kojom će se uzburkati duhovi i zaustaviti procesi, poručio je u međuvremenu lider HDZ-a Dragan Čović te najavio mogući sastanak partnera ove sedmice.

To parnterstvo, kaže, još postoji, bar formalno.

Iako je budžet dogovoren ranije, bar sudeći prema izjavama lidera HDZ-a, prijedlog budžeta još nije ugledao svijetlo dana. Ni dugo najavljivani Izborni zakon kao ni Zakon o sudu još uvijek nisu došli pred ministre u Vijeću ministara. Stoga partneri moraju ponovo sjesti za isti sto i ući u pregovarački proces, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

"Ja sam isto tako uvjren da nam nema druge nego pokušavati tražiti rješenja, evidentno postoji jedna kriza u kontinuitetu, funkcioniranje političkog dogovora, ostalo vidite komuniakciju predstavniak stranaka u eteru kakva je i ona kao takva, i naše je da dalje nastavimo pokušavati ohrabrivati", kaže Čović.

Za partnere iz Federacije, poslije svih i dalje aktuelnih dešavanja, za isti sto sa partnerima, posebno onim iz Republike Srpske, je mučno sjesti, ali hoće, kažu, za dobrobit BiH i njenog evropskog puta. SNSD nije naš izbor, poručuju, već nužda.

"Preko svega morate preći ako hoćete da ova zemlja ide nešto naprijed, najlakše se ušančit svak u svoj rov, ići sa populističkim izjavama ništa ne raditi i da se ništa ne dešava, ipak je politika razgovora, dogovora, kompromisa, bez obzira kako mukotrpna i teška bila, dovela nas je do toga da smo dobili i otvorili pregovore sa Evropskom unijom", kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.
 

"Podsjećam na jedan period u kojem smo mi sa njim pokazali da je moguće i sa njim takvim napraviti iskorake najbolje u historiji ove zemlje u zadnjih 10ak godina, to će i dalje biti naš pristup, bez obzira što o njemu privatno imam svoj stav, moja obaveza kao političara, ministra vanjskih poslova, predsjednika stranke jeste da s njim sjedim, razgovaram",kazao je elmedin konaković, predsjendik NiP-a.

Ipak, za SNSD-ove zvaničnike, čini se, priča o promijeni partnera još uvijek nije isključena.

"Ja sam govorio matematički s obzirom na činjenicu kako je sklopljen Savjet ministara, ne govorim ni o kakvim političkim tendencijama koje možda jesu realne ili možda nisu realne. Prije svega mislim da uvijek postoji mogućnost u BiH za prekrajanje pozicije i ja mislim da to nije pitanje koje nije zatvoreno", kaže Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na pitanje je li pregovora SNSD trenutno, Košarac ističe da on  ovog puta ne može reći: "Možda drugi put da vam kažem".

U međuvremenu, Čović je najavio i dolazak evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija naredne sedmice u Sarajevo.

 I tada će se, kazao je Čović, pokušati dogovoriti kako dalje upravljati procesima. Teško, očito.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()