OSA BiH dodatno provjerava Nešića i Heleza

Proširene sigurnosne provjere bit će urađene u skladu sa odlukama institucija koje to obavljaju

31.01.2023. 14:35
  • Podijeli:
nenad-nesic-brisel-una.jpg

Državni ministri i predsjedavajuća Vijeća ministara su se danas prvi put našli pred Parlamentom BiH gdje su odgovarali na pitanja zastupnika. Jedno od pitanje je postavio i Milan Dunović, a odnosi se na to da li su urađene sve zakonski potrebne sigurnosne provjere uoči imenovanja ministara.

Milan Dunović je u svom pitanju obrazložio da je pored provjera SIPA-e, prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka u stavu 5, propisano da je potrebno uraditi i proširene provjere za one ministre koji bi trebalo da raspolažu informacijama tajno i vrlo tajno.

To su inače ministri odbrane Zukan Helez i sigurnosti Nenad Nešić, kojima će za obavljane posla biti potrebno da imaju odobrenje za pristup tajnim podacima. Ukoliko ne prođu tu provjeru, koja se radi na više nivoa i vrlo je opsežna i koju radi OSA, neke dužnosti neće moći obavljati.

Krišto je u svom odgovoru objasnila da su urađene sve potrebne provjere SIPA-e za ministre i predsjedavajuću, koje se odnose na utvrđivanje istinitosti informacija o ministrima. Za proširene sigurnosne provjere je rekla da će biti urađene u skladu sa odlukama institucija koje to obavljaju.

"Sve dalje aktivnosti i eventualne potrebe za proširene sigurnosne provjere, za stupanj tajnosti i vrlo tajno, obavljaju institucije u skladu sa svojim odlukama o listi radnih mjesta i bit će predmet sigurnosnih provjeravanja u skladu sa davanjem dozvola za upravljanje tajnim podacima", rekla je ona.

Milan Dunović se zatim javio da prokomentariše njen odgovor kazavši da nije zadovoljan i da odgovor traži i u pisanoj formi jer nije eksplicitno odgovorila da li su navedene provjere OSA-e zatražene prije imenovanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()