OHR protiv zakona o imunitetu RS

Iz OHR-a za Fenu naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad

13.12.2023. 11:11
  • Podijeli:
ohr-pic-anadolija (1)-64062ef49b3fd.webp Foto: Anadolija

 U zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, gdje političari rijetko odgovaraju za svoj rad, predloženi zakon o imunitetu RS će samo pogoršati situaciju, poručili su iz OHR povodom Nacrta zakona o imunitetu RS koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS i koji predviđa da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Iz OHR-a za Fenu naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom se proširuje krug funkcionera u RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet.

"Saradnja s OHR-om je obaveza prema Dejtonskom mirovnom sporazumu", poručuju tim povodom iz OHR-a.

Iz američke ambasade u BiH ranije je također ocijenjeno da zakon o imunitetu RS nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će "omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane zvaničnika RS".

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da su, prema aktuelnom Zakonu o imunitetu u RS, poslanici u povlaštenom položaju u odnosu na druge funkcionere i da to nije prihvatljivo.

"Nije uredu da mi koji donosimo zakone u Narodnoj skupštini imamo imunitet od krivičnog gonjenja, a oni koji treba da provode odluke donesene u skupštini mogu krivično da odgovaraju", izjavio je ranije Stevandić.

Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđa se i njegova retroaktivna primjena od 1. augusta 2021. godine, datuma kada je Kristijan Šmit preuzeo dužnost.

Ukoliko bude usvojen ove sedmice, uslijedit će javna rasprava, nakon čega će u skupštinsku proceduru biti upućen i prijedlog tog zakona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()