Odbijen prijedlog da se obustave plate onima koji neopravdano ne dolaze na sjednice

Komisija je odgodila i izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama

27.03.2023. 18:25
  • Podijeli:
Dom_naroda_parlamentBiH_foto_UNA3-63ee1456a161d.webp Foto: UNA

Na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda PS BiH nije utvrdila usaglašenost Prijedloga zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koji se odnosi na obustavu plate za poslanike i delegate u slučaju neopravdanog nedolaska na sjednicu.

"Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, a koji se odnosi na obustavu plate za poslanike i delegate u slučaju neopravdanog nedolaska na sjednicu", saopćili su iz komisije.

Komisija je odgodila i izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Komisija je, u skladu sa Poslovnikom, zatražila od predlagača da u roku od sedam dana ispravi nedostatke.

Održana je druga sjednica ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je donesen niz zaključaka.

Dok Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH nije utvrđen, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, dobio zeleno svjetlo.

Ovaj Prijedlog zakona odnosi se na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Ovaj Prijedlog zakona odnosi se na pooštravanje novčanih kazni za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za parkiranje lica sa invaliditetom.

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda utvrdili su usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Savjet ministara BiH i koji nosi oznaku "EI".

Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, a koji takođe nosi oznaku "EI".

Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je zaključak da ubuduće neće razmatrati prijedloge zakona i druge akte koji su predmet razmatranja na dnevnom redu sjednice, ako na sjednici nije prisutan predlagač ili ovlašteni predstavnik predlagača.

Izuzetno od ovog zaključka, u hitnim ili nekim drugim slučajevima, Komisija može odlučiti da razmatra prijedlog zakona ili drugi akt bez prisustva predlagača ili ovlaštenog predstavnika predlagača.

Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je i zaključak kojim smatra potrebnim da sjednicama ove Komisije, na kojima se razmatraju prijedlozi zakona iz nadležnosti Savjeta ministara BiH, budu prisutni minister, zamjenik ministra ili pomoćnik ministra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()