Odakle ovoliki optimizam, da li je samo SDA bila kočničar ili i drugi?

Poznavaoci političkih prilika u BiH ne vjeruju da je SDA bila “kočničar” svega, te da je odgovornost i na drugim nacionalističkim strankama, kao i na biračima

16.12.2022. 12:00
  • Podijeli:
Koalicioni sporazum_UNA-639b480ecd478.webp Foto: UNA

Posljednjih dana sve više je optimizma koji dolazi sa svih strana, a posebno od pojedinaca iz međunarodne zajednice, ali i nekih nezavisnih analitičara kada je u pitanju  formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i vjera da će Bosna i Hercegovina krenuti naprijed.

Pomalo i čudi taj optimizam s obzirom na to da su na sceni  isti akteri, SNSD i HDZ, a trećeg partnera SDA zamijenila je “Osmorka”, a zbog svega ovoga postavlja se pitanje, da li je SDA bila “jedini kočničar” pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini?

Upućeni u političke procese i dešavanja u Bosni i Hercegovini kažu da to nije tako. Sve ovo za portal UNA analizira Slavo Kukić, univerzitetski profesor, sociolog i  dobar poznavalac političkih i društvenih tokova u BiH.

“Ne vjerujem da je SDA bila 'kočničar' svega. Mislim da su nacionalističke stranke kočničari bilo kakvih društvenih promjena u BiH. Nije samo jedna od njih, a hoće li ulazak 'Osmorke' šta bitno promijeniti ostaje nam da vidimo. Sam ulazak u vlast 'Osmorke' sam po sebi je optimističan, jer stvara pretpostavke da se drugačije postupa. Bude li dovoljno mudrosti među strankama 'Osmorke', prije svega građanskim političkim partijama, onda u sljedeće četiri godine da stvore pretpostavke da napokon bh. čovjek počne misliti da se može drugačije i da tako povuče one koji su na ovim izborima glasali za nacionaliste svih boja, da svoj glas daju građanskim političkim partijama”, kaže Kukić za naš portal.

Za stvarne promjene treba mudrost

On smatra da je to glavna promjena i da, pod pretpostavkom da bude mudrosti, može očekivati radikalnija promjena za četiri godine.

“Ako bi došlo do dominacije građanskih opcija”, ističe Kukić.

Na upit zašto onda optimizam da će doći do promjena i je li on pretjeran, on odgovara da je čovjeku svojstveno da se nada, “iako, da se razumijemo, ne treba ni tog čovjeka abolirati za sve ono što se događalo i što se i danas događa, jer on svoj glas daje onima koji vode BiH decenijama unazad”.

Ističe da se kod velikog dijela bh. stanovništva  javlja nada da bi “izbacivanje iz sedla” barem jedne nacionalističke grupacije, oligarhije, bi se moglo početi mijenjati nešto.

“Ta nada se, ruku na srce, otvara i kod mene, a hoće li se to dogoditi ostaje da vidimo”, poručuje profesor Kukić.

Međunarodna zajednica mogla više učiniti

Upitan da prokomentiraše iznenadni veliki optimizam međunarodnih zvaničnika, Kukić odgovara da, što se tiče međunarodne zajednice, on smatra da je mnogo više mogla učiniti nego što jeste.

“Ne bih ja puno vjerovao u ‘crveno svjetlo’ koje će doći  od bilo kuda, ako mi sami ne budemo spremni  za to da ‘upalimo crvene lampe’ kao signal onoga što će nam biti bolje. Bude li se to dogodilo, onda će i svijet drugačije funkcionirati. A što se tiče svijeta, mogao je  od 95’ godine uraditi stotinu puta ono što je trebao uraditi, a što bi donijelo promjenu ovdje i stvorilo nadu kod ljudi da može drugačije i bolje, ali nije to učinio”, kazao je za naš portal Slavo Kukić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()