NSRS izglasala protest o rezoluciji o Srebrenici

Prema stavu skupštine, protest će biti proslijeđen Željki Cvijanović, srpskoj članici Predsjedništva BiH, kako bi bio upućen zemljama članicama UN-a

22.05.2024. 14:50
  • Podijeli:
narodna skupština republike srpske, republika srpska - 12 mart 2024 - Dejan Rakita PIXSELL-65f1f251b7303.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Narodna skupština Republike Srpske izglasala je protest o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a sa 65 glasova, bez glasova protiv i uzdržanih.

Prema stavu skupštine, protest će biti proslijeđen Željki Cvijanović, srpskoj članici Predsjedništva BiH, kako bi bio upućen zemljama članicama UN-a, javljaju "Nezavisne".

Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija može poremetiti mir, bezbjednost i suživot u BiH, kao i pravni status BiH, rekao je prethodno Nenad Stevandić, predsjednik NS RS na sjednici parlamenta.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, je rekao da je Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u, samo izvođač radova, a da su pravi autori rezolucije druge zemlje, koje se predstavljaju kao konsponzori.

Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a je rekao da je jasno da se u ovom rezoluciji želi obilježiti cijeli srpski narod, iako se tvrdi drugačije. On je rekao da su provedeni sudski postupci, a krivci su u zatvoru, i da je jedini efekat ove rezoulcije da se stvore uslovi za kolektivnu krivicu, nakon čega mogu uslijediti i zahtjevi za odštetu.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba Demosa, je rekla da Dejtonom niko nije bio zadovoljan, ali da je on zaustavio rat i stvorio uslov za normalan život. Međutim, kako je rekla, onda su počeli problemi prvo selektivnim suđenjima za ratne zločine, a onda i zloupotrebama Ustavnog suda BiH u korist političkih stranka u Sarajevu.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, je rekao da je rezolucija "smokvin list“ za ono što se dešava u Gazi, te je poručio Bošnjacima da kao narod ne ponavljaju greške i da uče iz istorije gdje su, kako je rekao, Srbi i Bošnjaci zajedno dizali bune protiv osvajača. Tvrdi da stranci žele da zavade narode u BiH, i da su ih u Srebrenici žrtvovali iako se radilo o zaštićenoj zoni UN-a.

Nedeljko Glamočak, šef Kluba SDS-a je kritikovao SNSD da su spoljnu politiku prepustili Bošnjacima, i na taj način dali mogućnost Konakoviću i Lagumdžiji da provedu postupak oko rezolucije.

Ramiz Salkić, iz Pokreta za državu, je rekao da su Radovan Karadžić, predsjednik RS i Ratko Mladić, načelnik Glavnog štaba Vojske RS presuđeni za genocid od strane međunarodnih sudova, te da su to činjenice i negirao je tvrdnje nekih poslanika da se radilo o zavjeri Bošnjaka i međunarodne zajednice.

Inače, Zakon o stranim agentima, koji se trebao danas naći na dnevnom redu Narodne skupštine RS, prebačen je na prijedlog Vlade RS na pretposljednu tačku dnevnog reda, što znači da se o njemu vjerovatno neće raspravljati narednih nekoliko dana.

Osim toga, na prijedlog Nenada Stevandića, predsjednika NS RS, na Kolegiju pred početak zasjedanja utvrđeno je da se na glasanje o dnevnom redu uputi i dodatna tačka o izjašnjavanju NS RS o predloženoj rezoluciji u Generalnoj skupštini UN-a o Srebrenici. Takođe, na prijedlog Vlade povučena je tačka dnevnog reda o platama sudija i tužilaca u RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()