Nova Schmidtova rukavica u lice političarima: Možemo li iskorijeniti podmićivanje?

Za koga važe Schmidtove odluke, ko ih mora poštovati i koliko je realno očekivati da se nakon ove odluke nešto promijeni...

28.04.2023. 20:41
  • Podijeli:
AA-20230427-30978954-30978951-SARAJEVO_SCHMIDT_DONIO_ODLUKU_KOJOM_SE_DEBLOKIRA_FORMIRANJE_VLADE_FBIH-644b9d5235b3a.webp Foto: Anadolija

Christian Schmidt juče je između ostalog, nametnuo odluke koje se tiču izmjena Krivičnog zakona BiH, a u vezi kupovine poslanika. Schmidt je u svom govoru naveo da izmjene predviđaju kazne za podmićivanje izabranih zvaničnika. Kazna za podmićivanje kreće se i do 10 godina zatvora, a odluka stupa na snagu osam dana nakon objave na službenoj stranici visokog predstavnika ili dan nakon objave u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Ova odluka je dočekana na nož u Republici Srpskoj, gdje je predsjednik Milorad Dodik poručio da Republika Srpska neće poštovani Schmidtove odluke.

"Ovo je kriminalan pokušaj nametanja odluke osobe koja nema nikakav legitimitet", naglasio je Dodik.

Jesu li Schmidtove odluke pravno važeće, ko ih mora poštovati i koliko je realno očekivati da se nakon ove odluke nešto promijeni u sistemu u kojem je korupcija već u svim njegovim porama?

Na to pitanje Damjan Ožegović iz Transparency Internacionala kaže za portal UNA da se u TI BiH prije svega protive nametanju bilo kakvih odluka.

"Prvo da naglasim da se protivimi nametanju odluka, ali s druge strane to pokazuje i nesposobnost naših vlasti da sami donose odluke, već visoki predstavnik mora da reaguje i da povlači poteze. Pitanje je koliko će te odluke moći da doprinesu u procesu suzbijanja korupcije", ističe Ožegović.

Dodaje da smo duboko korumpirano društvo.

"Prema nekim našim podacima najkorumpiranije u ovom dijelu Evrope. Smatram da se stanje ne može popraviti nametanjem odluka, ne može se nijedna oblast unaprediti nametanjem bilo čega", naglašava Ožegović.

On ističe da pitanje i nije ko nameće odluke, već ko će ih i kako sprovoditi.

"Sve te odluke koje visoki predstavnik nametne izvršavaju sudske i zakonodavne institucije, i onda se postavlja pitanje kako će oni raditi taj posao. U tome leži suština, a ne na onima koji te odluke nameću i donose", kaže Ožegović za portal UNA.

Odluke Christiana Schmidta o nametanjima određenih izmjena zakona, već neko vrijeme su tema u našoj javnosti, napominje advokat i pravnik Aleksandar Jokić.

"Zapravo je veće pitanje kako i u kojoj mjeri su te odluke implementirane, odnosno koliko se poštuju. Kompleksni sistem u BiH čini to da se, u zavisnosti od afiniteta, određene odluke podržavaju u jednom dijelu države, a u drugom ne, i obrnuto", kaže Jokić za portal UNA i dodaje:

"Ako samo pogledamo izmjene KZ BiH u vezi inkriminacije negiranja genocida u Srberenici, jasno nam je kako u primjeni to može da izgleda, odnosno ne izgleda. Ove nove odluke treba da se objave u Službenim glasnicima pa tek onda da počne njihova primjena. Iz ugla institucija RS nove dopune KZ RS neće biti pretjerano sporne i ne vjerujem da će izazvati otpor u pravosuđu ili politici. Da li će iko biti procesuiran zbog novouvedenih krivičnih djela, to je već drugo pitanje i ostaje nam da vidimo", zaključio je Jokić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()