Nije bilo dovoljno "ruku" da se termin "zajedničke institucije" izbaci iz postojećeg Zakona o zastavi BiH

Zvizdić je obrazložio da se radi o neustavnoj i pravno netačnoj formulaciji jer Ustav BiH ne poznaje termin "zajedničke institucije"

23.02.2023. 17:29
  • Podijeli:
parlament_bih_bhrt (1)-63d12167e154c.webp Foto: Screenshot/BHRT

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o prijedlogu Denisa Zvizdića da se termin "zajedničke institucije" izmijeni iz postojećeg Zakona o zastavi BiH. Predsjedavajući ovog doma nije imao potrebnu većinu.

Izmjene Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine su se našle pod tačkom 3. dnevnog reda, a prijedlog izmjena je ranije dobio i pozitivnu ocjenu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma. Međutim, protiv je glasalo 11 prisutnih zastupnika. Za je bilo 25 i bez suzdržanih. To je bilo dovoljno samo za opću većinu, ali ne i entitetsku. S obzirom na to da su protiv glasali poslanici iz RS, prijedlog ide na usaglašavanje.

Zvizdić je inače tražio da u Zakonu o zastavi BiH u članu 5. stav 1. tačka a) riječi: "zajedničkih institucija ili institucije kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" budu zamijenjene riječima: "institucija BiH ili institucije kojom upravljaju institucije BiH ili koja je odgovorna institucijama BiH".

Obrazložio je da se radi o neustavnoj i pravno netačnoj formulaciji jer Ustav BiH ne poznaje termin "zajedničke institucije".

U obrazloženju navodi da je moguće da se radi o tehničkoj grešci ili previdu prilikom usvajanja zakona, ali da ju je međutim potrebno ukloniti jer "ukoliko bi taj termin bio korišten u javnom diskursu mogao bi imati vrlo štetne posljedice po historijski kontinuitet, suverenitet i državnost BiH".

Poslanici su glasali i o mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini. Ovo mišljenje koje je negativno nije usvojeno sa 22 glasa protiv i 13 za. Komisija je zadužena da sačini novo mišljenje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()