Nešić sutra na vanrendoj pres-konferneciji o statusu Christiana Schmidta

Nešić je u septembru zatražio od SIPA-e, Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH izvještaj o tome po kom osnovu pratnja Christiana Schmidta nosi oružje u BiH s obzirom da se radi o stranim državljanima

11.10.2023. 19:22
  • Podijeli:
nenad_nešić_una-646ddf645d909.webp Foto: Una

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za sutra je najavio vanrednu press konferenciju na kojoj će, kako je najavljeno, prezentovati informacije sigurnosnih agencija o boravku Christiana Schmidta u BiH.

Nešić je u septembru zatražio od SIPA-e, Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH izvještaj o tome po kom osnovu pratnja Christiana Schmidta nosi oružje u BiH s obzirom da se radi o stranim državljanima, te kako se kreću odnosno da li imaju pratnju domaćih agencija.

Tok ove "akcije" zvaničnika iz RS je išao na način da je prvo kabinet članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio informacije o broju pripadnika osiguranja Christiana Schmidta i oružju koje nose.

Zahtjev je zatim zaprimio ministar sigurnosti Nenad Nešić i proslijedio ga Ministarstvu vanjskih poslova BiH i državnim policijsko-sigurnosnim agencijama.

"Nakon izvještaja svih relevantnih institucija očekujem da će se u priču uključiti i Tužilaštvo BiH, kako bi se potpuno razjasnilo ima li Christian Schmidt legitimitet i legalitet za boravak u BiH i da li njegova pratnja ima zakonsko uporište za posjedovanje oružja na prostoru BiH", kazao je Nešić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije odgovorilo na upit Cvijanović i Nešića, gdje su potvrdili da visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg ne priznaju  vlasti u RS, ima diplomatski status, u skladu sa odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim 14. decembra 1995. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()