Nešić: Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu

Nešić ne negira da je "u petak pokucao na vrata svake kancelarije, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentirao one koji nisu"

08.05.2023. 14:00
  • Podijeli:
nenad_nesic_foto_dejanrakita_pixsell-1664542937807.webp Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić reagirao je povodom informacije koju su objavili mediji, da je "u petak, 5. maja tačno na zvuk ezana sa četiri savjetnika i dva naoružana tjelohranitelja obilazio kancelarije Ministarstva sigurnosti, te izvršio raciju i pravio spisak Bošnjaka koji smo otišli na džumu".

Nešić ne negira da je "u petak pokucao na vrata svake kancelarije, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentirao one koji nisu".

"Pozamašan je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu, a uredno su zavedeni u šihtaricu da su bili prisutni. Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu, ako je suditi po anonimnom emailu. Zašto sam to uradio? U petak prije podne zatražio sam jednu informaciju koju mi ​​je neophodna za pripremu za sastanke u Ohridu. Nakon više od dva sata, sekretarica me obavijestila da ne mogu pronaći gospođu koja je trebala da dostavi dokument i da niko ne zna gdje se nalazi. Inače, riječ je o licu srpske nacionalnosti. Naglašavam da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Nekada im je trebalo pola dana da pronađu nekoga, nekad dan, a nekada nisam mogao da radim svoj posao jer službenici jednostavno "stave prst u uho" na svaki zahtjev da se nešto uradi. E, sad zamislite ako se tako odnose prema zahtjevima pretpostavljenog, kako se ponašaju prema građanima?", pita se ministar sigurnosti.

Dalje kaže, da je "zbog opće neodgovornosti prema poslu koja vlada u Ministarstvu, odlučio da obiđe sve kancelarije i provjeri ko je upisan u šiht listi da je tu a ustvari je otišao kući da sprema ručak ili ispija kafe po gradu ili uopće nije došao na posao".

"To sam uradio s ciljem da ove sedmice od šefova odsjeka zatražim da sve zaposlene opomenu da se moraju ponašati u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH i poštovati radno vrijeme kao i građane koji ih plaćaju. Moj jedini kriterij za zaposlene u Ministarstvu je rad i odnos prema poslu. Kao čovjek, razočaran sam što u Ministarstvu postoje ljudi koji svoj nerad i nemar pokušavaju zamaskirati skrivanjem iza nacionalnog i vjerskog i da se tako nešto plasira u medije bez ikakve provjere. Odgajan sam da duboko poštujem tuđa vjerska osjećanja i nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da zadirem u tako senzitivna pitanja, ali neradnicima svih vjera i nacija mogu samo jedno poručiti - da će poštovati Zakon o radu, dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla. Građani Bosne i Hercegovine s pravom očekuju efikasnu i odgovornu administraciju, a ne da plaćaju porez da zaposleni u institucijama tokom radnog vremena obilaze pijace, idu u šoping, na frizure i manikir", poručio je Nešić.

Na email adresu Novinske agencije Patria jučer je stigao dopis uposlenika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u kojem se ministar sigurnosti Nenad Nešić optužuje za svojevrsni progon Bošnjaka u tom ministarstvu. Dopis nije bio potpisan, a pošiljalac se predstavio kao Bošnjak, Bosanac, demobilisani borac, te zaposlenik Ministarstva sigurnosti.

Pošiljalac je istakao da su "ogorčeni ponašanjem ministara koji dolaze iz kvote bošnjačkog naroda".

"Prepušteni smo na nemilost velikosrpske strategije razvaljivanja Ministarstva sigurnosti i brutalnog utjerivanja straha u Bošnjake. U više od 10 godina koliko radim u Ministarstvu nikad se nije desilo da je bilo ko popisivao Bošnjake koji su otišli na džumu a posebno ne ovako brutalno i otvoreno uz oružanu pratnju. Na ovakvom upadu bi mu i Arkan u Bijeljini pozavidio. Naravno, nećete mi zamjeriti to što pišem sa lažnog emaila, ali strah od progona i represije Nešićevih srpskih udarača je veliki. Ne zbog toga što se bojimo već zato što smo u svojoj državi manjina a i zato što niko od vladajućih Bošnjaka neće stati u našu zaštitu. Zato vas, nezavisne medije, molim da objavite ovu vijest jer je istinita. Neka je demantuju ako nije istinita", navodi se dopisu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()