Neočekivana izjava Čampare: "Četvorka bi bila ozbiljna konkurencija Trojki"

reba pošteno govoriti, SDA je sa SDP-om najjača politička stranka, ali to je nedovoljno ako niste u koaliciji sa drugim partnerom, kazao je Čampara

14.11.2023. 14:00
  • Podijeli:
aljosa_campara - anadolija 11-1666947452725.webp Foto: Anadolija

"Četvorka je imala neku šansu, to bi bila ozbiljna konkurencija Trojki", kazao je Aljoša Čampara, član Predsjedništva NiP-a, u emisiji Plenum na FTV.

"Radi grama vlasti, u HNK-u SDA je izigrala sporazum koje su imale četiri stranke i izbacili su NES koji je s njima u USK-u formirao vladu. NES je s pravom reagirao na to. Taj kompletan odnos Četvorke baziran je na interesnom smislu, htjeli su da daju odgovor Trojki da i oni mogu formirati vlast. Kod nas je ustavnopravni sistem takav da morate imati koalicioni kapacitet. Treba pošteno govoriti, SDA je sa SDP-om najjača politička stranka, ali to je nedovoljno ako niste u koaliciji sa drugim partnerom", kazao je Čampara.

Aida Obuća, potpredsjednica SDA, poručila je da svi oni koji državu BiH stavljaju kao svoj prvi prioritet i koji neće dozvoliti da se bilo kakve aktivnosti dešavaju na štetu BiH - dobrodošli su da razgovaraju sa SDA.

"Da se svi udružimo oko jedne ideje, a poslije da se dogovaramo kako ćemo graditi koalicije", istakla je.

Ona je naglasila da pregovore i eventualno koaliranje ne bi svela samo na koaliciju kojoj će svrha biti preuzimanje vlasti na nivou FBiH ili države.

"Ono što SDA od završetka oktobarskih izbora zagovara, i gdje dobivamo podršku od određenih političkih stranaka, je da se formira jedan probosanski blok, da bude interes države BiH primaran, a tek onda raspodjela pozicija. Nama treba jedan čvrst blok kako bismo odgovorili svim onim silama i akterima koje rade određene aktivnosti koje idu na štetu BiH. Mi smo imali komunikaciju sa NES-om u HNK, i dalje ćemo nastaviti da razgovaramo. Mi smo to pokazali formiranjem Vlade u USK-u i ZDK-u. Ne trebamo tu našu priču, koja je puno šira i ozbiljnija, svesti samo na Vladu u jednom kantonu", objasnila je.

Na pitanje računa li SDA još uvijek na NES kao partnera, nakon izjave Nermina Ogreševića da se SDA nije odmakla od pristupa laganja i varanja, kaže:

"To je bila jedna emotivna izjava predsjednika NES-a, imat ćemo mogućnosti kad se stišaju strasti da razgovaramo. Vjerujem u dobru volju, u dobre namjere predsjednika NES-a, i da će SDA uspjeti naći zajednički imenitelj s njima", rekla je Obuća.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()