Nema te afere zbog koje bi političari iz BiH dali ostavku

"Potkivanje", "Respiratori", lažne diplome, optužbe za fizičko nasilje ministara i poslanika...

09.03.2023. 06:56
  • Podijeli:

Slučaj Fadila Novalića je samo jedan od brojnih primjera izostanka moralne odgovornosti u bh. politici. U pojedinim evropskim zemljama, funkcioneri na takvim pozicijama i sa takvim aferama, već bi odavno podnijeli ostavku. Koliko je bh. politika "nemoralna" dokaz su brojne afere - "Potkivanje", "Respiratori", lažne diplome, optužbe za fizičko nasilje ministara i poslanika. Niko od aktera navedenih afera se suštinom politike, nije bavio.

"S obzirom da u ovoj političkoj praksi čijim katastrofalnim posljedicama svakodnevno svjedočimo i suočavamo se, gotovo je izvrnuto ruglu pozivanje na moralnu odgovornost političara i efekti te neodgovornosti je ova tragedija koju mi živimo. Ali s obzirom da nije dovoljno razgraničena i jasna krivična odgovornost, politička odgovornost, jako je teško očekivati afirmaciju moralne odgovornosti u društvu u kojem se moralna autonomija, etika, načelnost, politička principijelnost smatraju slabostima ili igrokazima za javnost", kazao je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, Đorđe Vuković.

S druge strane, moral pojedinih evropskih političara je na sasvim drugom nivou. Posljednji primjer je ostavka grčkog ministra transporta, svega nekoliko časova nakon teške željezničke nesreće, u kojoj je poginulo 57 osoba. Takav nivo morala nije moguće očekivati i od bh. političara, jer očekivati od njih da sami sebe kažnjavaju za ono što urade je potpuno iluzorno, kaže socijalni psiholog Srđan Puhalo.

"Tu i jeste razlika između našeg društva i na primjer društva u Norveškoj, Britaniji ili  bilo gdje, gdje je zapadna demokratija mnogo razvijenija, gdje imate ljude kojima su političari neko ko treba da bude njihov servis i zastupa njihove interese", kaže Puhalo.

U Bosni i Hercegovini, ako je suditi po aferama koje otkrivaju kriminal i korupciju, te neopravdanom trošenju javnog novca, političari zastupaju isključivo sopstvene interese. O ostavci niko i ne razmišlja, jer se izgleda kvalitet istih mjeri po broju optužnica ili broju koruptivnih radnji.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()