Nakon oštrih kritika iz Slovenije, Košarac im poručio da su "licemjerni" i "podlegli pritiscima"

Zbog izbora i rezolucije

06.06.2024. 20:25
  • Podijeli:
stasa-kosarac-una-6 Cropped (1).jpg Foto: UNA

Brojne reakcije su uslijedile nakon odluke ministara iz Republike Srpske koji su glasali protiv odluke da se državljanima Slovenije, Rumunije i Poljske koji borave u našoj zemlji organizuje glasanje u BiH na izborima.

A razlog jer su Staša Košarac, Srđan Amidžić i Nenad Nešić glasali ovako jeste jer su ove tri zemlje glasale "za" Rezoluciju o  Srebrenici koja je donesena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tako je uslijedila i reakcija iz Slovenije te je poručeno da ovakve odluke koče evropski napredak naše zemlje, a ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković uputio je pisma ministrima vanjskih poslova ove tri zemlje zbog ovog poteza.

Sada je reagovao i Košarac koji je poručio da je "izuzetno licemjerno od predstavnika ovih zemalja da drže lekcije o evropskim vrijednostima i zaštiti ljudskih prava dok istovremeno daju podršku sramnoj rezoluciji o Srebrenici i učestvuju u projektu satanizacije srpskog naroda na temelju falsifikovanih historijskih događaja i podataka".

Kako je rekao, "nisu bili zabrinuti za evropske vrijednosti kada su odlučili da daju glas za rezoluciju i neosnovano etiketiranje srpskog naroda" te kako je rezolucija "jednostrano i unilateralno, samovoljom bošnjačkih političara došla pred Generalnu skupštinu UN".

Košarac ih optužuje i da su "podlegli pritiscima SAD i dijela zapadnih zemalja pa su iz straha glasali za rezoluciju".

"A danas bi da nama prosipaju naknadnu pamet i drže nam lekcije?! Da li stvarno vjeruju u to da srpskom narodu mogu oduzeti dostojanstvo, da u slučaju mog naroda ne važe ljudska prava i evropske vrijednosti? Da nas mogu pogaziti i poniziti?! Da ćemo pognuti glavu i ponizno gledati njihove loše namjere?Malo su se preračunali u takvim matematikama. To kod nas ne igra!", naveo je on.

Govoreći o pismu Konakovića, naveo je da to nije zvaničan ni usaglašen stav BiH već "uzurpacija i zloupotreba vanjske politike BiH".

Uslijedile brojne kritike

"Blokiranje glasanja građana Slovenije, Poljske i Rumunije u Bosni i Hercegovini na evropskim izborima je neprihvatljivo", rekla je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Naveli su kako je ministarstvo već objavilo da se radi o neprihvatljivom potezu vlasti u našoj zemlji koji je "protiv svih temeljnih vrijednosti EU", ali i protiv "prijateljskih odnosa između dvije zemlje i ustaljene prakse kada je riječ o provođenju izbora".

Fajon je podsjetila i kako je BiH nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Prema njenim riječima, Slovenija je pozvala privremenog otpravnika poslova BiH u Sloveniji na razgovor te je izražen protest.

Naglasila je i kako Ambasada Slovenije u BiH te Ministarstvo vanjskih poslova BiH traže načine da građanima omoguće učešće na evropskim izborima.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar navela je kako je ta zemlja "jedna od najaktivnijih zemalja u podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()