Nacionalne manjine u BiH žele u vlast: Želimo četvrtog člana Predsjedništva

Obratili se u Parlamentu BiH

21.05.2024. 15:25
  • Podijeli:
manjine_una 1-664c9cbac6eab.webp Foto: Una

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizovalo je u Sarajevu Prvu konferenciju nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Vijeća Mujo Fafulić rekao je na press konferenciji da je veliki značaj prisustva nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini kao integralnog dijela društvene zajednice.

"U ovim teškim ekonomskim i političkim vremenima, nacionalne manjine se bore za ravnopravnost i jednakost. Iako svi mi, kao građani BiH, imamo pravo nazivati se građanima, nemamo jednaka prava u demokratskoj državi", rekao je Fafulić.

On je također naglasio da današnja konferencija predstavlja priliku za nacionalne manjine da izraze svoje želje i potrebe u Bosni i Hercegovini, te da grade ambijent jednakih prava i mogućnosti.

"Iako nismo priznati kao konstitutivni narodi, želimo ravnopravnost. Želimo participirati u svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Želimo, a bit će prilike da visoki predstavnik Christian Schmidt (kojeg ne priznaju u RS) izmjeni izborni zakon da nacionalne manjine imaju četvrtog člana predsjedništva koji će se zvati predstavnik nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini," istakao je Fafulić.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brajan Ageler kaže da je Bosna i Hercegovina napravila krupne korake u donošenju sveobuhvatnih zakona o zaštiti ljudskih prava, u cilju zaštite nacionalnih manjina, ali je potrebno pratiti efikasnu primjenu tih zakona.

"Uz to moramo spomenuti, još ne provedenu, Odluku Evropskog suda za ljudska prave iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da je Ustav BiH doveo do diskriminacije nacionalnih manjina jer osobama koje nisu iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba nije dozvoljeno vršenje određenih funkcija u vlasti. Misija OSCE-a u BiH i dalje se snažno zalaže za provedbu te odluke", podvukao je.

Dodaje da je to i podsjetnik da je, unatoč ostvarenom napretku, nedovoljna zastupljenost nacionalnih manjina u političkom i kulturnom životu i dalje krupan problem.

"Zbog toga je potrebno trajno i kontinuirano zalaganje za veći stepen učešća nacionalnih manjina u donošenju politika rada, kao i veći stepen njihovog političkog učešća i njihovu bolju zastupljenost i vidljivost u kulturnom životu", kazao je Ageler.

OSCE ostaje opredijeljen da radi na unaprjeđenju prava nacionalnih manjima. Poštivanje prava svih pojedinaca, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina, nije samo moralni imperativ, već i presudan faktor u izgradnji mira, pravde, stabilnosti i demokratije, za dobro svih.

"Ispunjavajući obaveze prema OSCE-u, države članice dužne su osigurati da pripadnici nacionalnih manjina mogu ostvarivati ljudska prava i temeljne slobode u potpunosti, efikasno i bez diskriminacije", istakao je ambasador Ageler.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()