Načelnik Lopara istakao: Protiv izgradnje rudnika litijuma na Majevici

Savić je istakao da su građani uplašeni i uznemireni za zdravlje i životnu sredinu i da nemaju povjerenja i negoduju na svakom koraku

16.12.2023. 13:46
  • Podijeli:
Rado Savić-657d965be7845.webp Foto: SRNA

Načelnik opštine Lopare Rado Savić saopštio je da je protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici.

Savić je istakao da su građani uplašeni i uznemireni za zdravlje i životnu sredinu i da nemaju povjerenja i negoduju na svakom koraku, a da je u javnosti stvorena lažna slika da je za otvaranje rudnika.

On je naveo da od oktobra traje polemika u vezi sa litijumom i istraživanjem koje je sprovedeno na Majevici, kao i o potencijalnoj eksploataciji.

"Moja moralna obaveza je da budem uz svoj narod, zato što javnost misli da je čekanje dokumentacije uvlačenje u nepovratan proces otvaranja rudnika, što nema takvog rudnika u okruženju, što u javnosti nema dostupnih dokumenata i što je broj ljudi koji se protive ideji otvaranja rudnika sve veći i veći", napisao je Savić na "Fejsbuku".

Vijest o litijumu na Majevici iskoristio je bijeljinski gradonačelnik LJubiša Petrović za obračun sa načelnikom Lopara. Ekologija je razlog uzdrmanih odnosa, a Petrović tvrdi da nema dogovora ni oko smeća ni litijuma jer iza svega stoji politika.

Petrović međutim prije dvije godine nije reagovao na izgradnja rudnika litijuma Jadar kod Loznice i njegov mogući loš uticaj na rijeku Drinu i cijelu Semberiju.

Na pitanje šta misli o svemu tome, Petrović je tada rekao da Gradska uprava razumije zabrinutost građana zbog najavljenog otvaranja rudnika litijuma na desnoj obali rjeke Drine u blizini Semberje, ali vjeruje da će prilikom rada novog rudnika biti poštovane sve ekološke norme i zakonski propisi koji važe u Srbiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()