Ministrice iz Slovenije i Švedske stižu u posjetu BiH, fokus pregovarački status BiH sa EU

Posjete dolaze nekoliko dana nakon održavanja sastanka Evropskog vijeća na kojem je Bosna i Hercegovina i zvanično dobrila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora

24.03.2024. 12:37
  • Podijeli:
Tanja Fajon_Foto Tanjug Zoran Žestić-63a1b66451f8c.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Ministrice iz Slovenije i Švedske stižu u posjetu BiH, fokus pregoMinistrice iz Slovenije i Švedske stižu u posjetu BiH, fokus pregovarački status BiH sa EU.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije i ministrica za evropske poslove Švedske, Tanja Fajon i Jessika Roswall u ponedjeljak će stići u službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će održati niz sastanaka, uključujući i onaj sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem.

Posjete dolaze nekoliko dana nakon održavanja sastanka Evropskog vijeća na kojem je Bosna i Hercegovina i zvanično dobrila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Roswall se oglasila uoči dolaska u Sarajevo te je komentirala odluku Evropskog vijeća.

"Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Postoji prilika za BiH. Radujem se što ću vas posjetiti u ponedjeljak da čujem više o vašim reformskim naporima", poručila je švedska ministrica.

Odluku je komentirala i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

"Ponosna sam na Sloveniju koja je 2022. godine predložila da se BiH dodijeli kandidatski status. Također, ponosna sam na ljude u BiH koji zaslužuju bolji život u evropskoj porodici. Radujem se posjeti Sarajevu u ponedjeljak", rekla je Fajon.

Nakon posjeta ministrica planirane su i konferencije za medije na kojima će se obratiti ministar Konaković kao i šefica diplomatije Slovenije te ministrica za evropska pitanja Švedske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()