Marković: Schmidtova odluka izazvaće probleme u Federaciji BiH

"Ako bude prihvaćeno ovo što je Schmidt nametnuo, to će olakšati zastupanje oba naroda, ali i izazvati ozbiljne probleme u Sarajevu"

02.10.2022. 21:56
  • Podijeli:
Zarko Markovic UNA-1664733418734.webp Foto: UNA

Žarko Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika Glasa Srpske, vjeruje da će nametanje izbornog zakona visokog predstavnika Christiana Schmidta imati dalekosežne posljedice u Federaciji BiH.

Prema Schmidtovoj odluci, doći će povećanja klubova u Federaciji BiH sa 17 na 23 i odluke će donositi 11 delegata umjesto dosadašnjih šest, temeljem ovih rezultata.

"Vidjeli smo da je narod u Federaciji BiH izašao na ulice kada je Schmidt najavio promjene. One su važne za formiranje federalne vlasti i probleme koji ovaj entitet vuče od kad je nastao. Očekivana je zato zabritnutost u strankama u Sarajevu, taj scenario ne odgovara većini jer će, kako je najavljeno, novi propisi donijeti drugačije predstavljanje Hrvata u vlasti", izjavio je Marković.

Prema njegovim riječima, bošnjački političari do sada su u javnosti ponavljali mnoštvo floskula, dok su Hrvati ostajali bez legitimnog predstavnika.

"Svjedoci smo da protekle četiri godine nije mogla niti da bude izabrana nova federalna vlada. Podloga takvog razvoja događa je već pomenuta nemogućnost da Hrvati imaju legitimnog predstavnika. Ako bude prihvaćeno ovo što je Schmidt nametnuo, to će olakšati zastupanje oba naroda, ali i izazvati ozbiljne probleme u Sarajevu", zaključio je Marković. 

Komentarišući podatke SDA koji ukazuju da je njihov protivkandidat Denis Bećirović trenutno u ubjedljivom vođstvu Marković kaže da time nije izneđenađen.

"Bećirović je imao ozbiljnu koaliciju i trenutni rezultati, koji govore da on ubjedljivo vodi, nisu iznenađujući. Očigledno je da je Bakir Izetbegović poražen i da nas u budućnosti očekuju određeni lomovi unutar SDA", rekao je Marković

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()