Marfi: Jako se varaju oni koji sugerišu da BiH ima jače saveznike u Rusiji i Kini

Marfi je mišljenja da SAD i njihovi međunarodni partneri moraju pojačati angažman u BiH

01.03.2023. 10:44
  • Podijeli:
Michael_Murphy_ambasador_foto_PredsjednistvoBiH-63f73304644b2.webp Foto: Predsjedništvo BiH

Američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi čestitao je danas 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, koji Republika Srpska ne priznaje.

U tekstu povodom 1. marta Marfi, uz, kako kaže, najiskrenije čestitke navodi da je "današnji datum mnogo više od prilike da se obilježi ovaj istorijski trenutak".

Za američkog diplomatu je "ovaj dan takođe prilika da se obilježi demokratski napredak Bosne i Hercegovine u proteklih više od tri decenije" i da se, kako navodi, oda priznanje za sav trud, istrajnost i žrtvovanje građana koji su taj napredak omogućili.

"Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, ponosno stojimo uz ljude u BiH koji su izabrali budućnost u evroatlantskoj zajednici zemalja i izgradili neophodne državne institucije koje ih vode ka toj budućnosti. Uspostava ovih pravosudnih, finansijskih, sigurnosnih i drugih državnih institucija istorijsko je postignuće i veliki korak ka ispunjenju obećanja o nezavisnoj Bosni i Hercegovini – jakoj, demokratskoj i prosperitetnoj državi", naveo je ambasador Marfi.

Kao najveći uspjeh, ambasador je naveo formiranje multietničkih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojima, kako kaže, Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali služe časno rame uz rame u zemlji i van njenih granica radi sigurnosti BiH i svih njenih građana. 

"Od podrške programima obuke za oficire, nabavke ključne opreme i sredstava do zajedničkih vježbi, Sjedinjene Države bile su najbliži partner OSBiH u protekle dvije decenije. Radujemo se nastavku jačanja tog strateškog partnerstva u godinama koje su pred nama", kaže Marfi.

Podsjetio je da su SAD osigurale su više od dvije milijarde dolara pomoći od 1995. godine s ciljem podrške bh. institucijama, kao i demokratskom, društvenom i ekonomskom napretku na svim nivoima vlasti.

"Naravno da ima smetnji. Bh. institucije sada su izložene napadima lidera koji nastoje da unište napredak postignut u proteklih 31 godinu ili koji ih nastoje kontrolisati radi sopstvenih, koruptivnih interesa. Mnogi od ovih lidera čak nastoje iskriviti istoriju", tvrdi Marfi.

Posebno je apostrofirao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za koga kaže da on sa svojim saveznicima "ignoriše realnost da su lideri Republike Srpske, uključujući i njegovu političku stranku, radili sa svojim kolegama iz Federacije na izgradnji ovih državnih institucija dobrovoljnim prenosom nadležnosti u interesu bolje, funkcionalnije BiH".

"Ovo negiranje činjenica i tobožnje pravne tvrdnje koje čujemo iz Republike Srpske nisu samo napad na državne institucije na čijoj je uspostavi BiH marljivo radila – one su napad na sami duh kompromisa koji prevazilazi etničke i političke linije, a koji je u srcu Dejtonskog mirovnog sporazuma", napisao je američki diplomata.

Smatra da ova vrsta politike koja služi samo sopstvenim interesima sprečava Bosnu i Hercegovinu da ostvari svoj puni potencijal.

Marfi je mišljenja da SAD i njihovi međunarodni partneri moraju pojačati angažman u BiH, a ne odstupiti.

"Naše obećanje da ćemo podržavati suverenitet, institucionalni i teritorijalni integritet BiH i njen multietnički karakter nije puka retorika - to je stvarna, dugogodišnja obaveza koju ispunjavamo svaki dan. Oni koji sumnjaju u našu trajnu posvećenost zemlji ili u to da BiH pripada Zapadu – ili sugerišu da ona možda ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu – jako se varaju", naveo je, između ostalog, Marfi.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()