Korak naprijed, nazad dva: Kriminalizacija klevete vraća se na velika vrata i uz veliku buru

Iz Ministarstva pravde Republike Srpske ističu da je kleveta kao krivično djelo prisutna u regionu kao i u Evropskoj uniji

06.03.2023. 20:33
  • Podijeli:

I dok političari brane kriminalizaciju klevete, novinarska zajadnica ne odustaje od stava da je ovaj potez korak unazad, ugnjetavanje slodode govora i demokratije.

Novinari ističu da je povratak klevete u KrivIčni zakonik Republike Srpske retrogradan i represivan.

Nakon 20 punih godina, kriminalizacija klevete vraća se na velika vrata. Umjesto napretka društva u ostvarivanju građanskih sloboda, najavljene su drakonske kazne. Političari glasni u odbrani svojih stavova u kojima, kako kažu, ne vide ništa sporno.

''Mi ne jurišamo niti ko juriša na novinarksu strukturu. Javni prostor je zagađen neistinama, a vi se niste potrudili da to ne bude tako. Pošto u toj apsolutnoj slobodi koja je za neke bila primamljiva da lažu, kleveću, iznose neistine, vrijeđaju ljude, došli smo do toga da je to društveno neizdrživo. Ja očekujem da vi to podržite,'' rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

Iz Ministarstva pravde Republike Srpske ističu da je kleveta kao krivično djelo prisutna u regionu kao i u Evropskoj uniji, napominjući da je u mnogim zemljama regulisana i zatvorskim kaznama.

''U Srbiji je predviđena kazna zatvora, u Hrvatskoj je predviđena kazna zatvora. Crna Gora ne predviđa kaznu zatovra nego koristi isti način definisanja kao što smo mi uveli, odnosno, novčane kazne,'' pojašnjava Miloš Bukejlović ministar pravde Republike Srpske.

Ove tvrdnje ministra, demantuju zakonska rješanja jer je u Hrvatskoj izmjenama zakona još 2013.godine, kazna zatvora ukinuta dok je iz Krivčnog zakonika Srbije, kleveta izbrisana još 2012. godine. Ni pravna struka nije ostala imuna na ovakve najave. ''Iz ugla ljudskih prava i slobode izražavanja loša odluka Vlade Srpske. Na sreću, Srbija ima odredbu Ustava koja garantuje da se dostignuti nivo ljudskih prava ne može snižavati,’’ napisao je putem Twitter naloga Milan Antonijević pravnik i aktivista za ljudska prava.

Pravni tim Narodne skupštine Republike Srpske radi na analizi i poređenju.

‘’Kada bude javna rapsrava vidjećmo šta mislimo mi, šta misli javnost, šta misle udruženja, šta misli akademska zajednica, pa ćemo doćo do nekog zaključka. Ne želim da istrčavam sa bilo kakvim mišljenjem,’’ rekao je Nenad Stevandić predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Stigle su reakcije i predstavnika opozicije.

‘’Mi smo apsolutno protiv takve inicijative Vlade Republike Srpske, samtramo da to treba povući u ovom momentu,’’ istakao je Branislav Borenović predsjednik PDP-a.

Za razliku od zemlja regiona, u Bosni i Hercegovini ne postoji registar medija. Ne treba zaboraviti ni brojne medije bez impresuma, čija je valsnička struktura netransparentna. Drakonske kazne i ekonomski pritisak, mogu dovesti do zatvranja medija. Iz Udruženja BH novinari, zakon ocjenjuju kao retrogradan sa rigoroznim mjerama.

''Sporan je taj iznos od 5.000 do 120.000 KM s obzirom da se ostavlja taj prostor za lične procjene sudija i svih onih koji budu uključeni u ove procese, odnosno, dokazivanje krivice novinara. Konvencija o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda i svi drugi međunarodni standardi nalažu da se nijedna sankcija prema medijima ne može implementirati na način da će medij biti ekonomski uništen. Za nas je sporna i činjenica da se političari najviše zalažu za donošenje ovog zakona,'' smatra Borka Rudić generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

Od 2003. godine do danas, 80 odsto tužbi koje su podnesene protiv novinara i medija, bile su tužbe političara, ističe Rudićeva i podsjeća da je veliki broj političara i do sada vršio politički i institucionalni pritisak na novinare.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()