Konaković za UNU potvrdio dobre vijesti: Odobreno otvaranje pregovora sa BiH o pristupanju Evropskoj uniji

Sa ministrom spoljnih poslova BiH u Briselu razgovarao je reporter UNA TV Mišo Radaković

21.03.2024. 20:55
  • Podijeli:

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je gostujući u emisiji Unakrsno UNA TV da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Konaković je iz Brisela poručio da se pregovori otvaraju i da je Evropska komisija dobila zaduženje da pripremi okvir za pregovore na osnovu preporuka iz oktobra 2022. godine.

"Iz tih preporuka mi smo već jako puno uradili. Odmah nakon što se ti odgovarajući koraci naprave navedeno je da se predloži usvajanje tog pregovaračkog okvira koji je naredni vrlo važan korak", rekao je Konaković. 

On ističe da je ovo istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu i prvi teški korak da se iz dugogodišnjeg zastoja zemlja napokon pokrene.

"Ova odluka bi trebala da bude imperativ za nas političare da još jače i još brže, ozbiljnije i aktivnije prionemo na posao i da ljudima u BiH pružimo ono što imaju građani Evropske unije", dodao je Konaković.

Zahvalio se, kako je rekao, prijateljima Zapadnog Balkana, grupi od sedam država plus Njemačka koje su dale vjetar u leđa večerašnjoj odluci u Briselu.

"Mi nismo učinili sve ono što je propisao za BiH, ali smo očigledno napravili dovoljno da se pomjerimo sa mrtve tačke", naveo je šef bh. diplomatije i dodao da je vrlo važno da nema novih uslova za Bosnu i Hercegovinu.

Poručio je i da je ovo poruka da se isplate razgovori i dogovori i da kompromis građanima BiH donosi neki benefit.

"Ako nastavimo na toj platformi ubjeđen sam da možemo postati šampioni evropskih integracija, barem na Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Priznao je da je Bosni i Hercegovini za dobijenje zelenog svjetla, kako je rekao, na ruku išla agresija na Ukrajinu i da ima puno geopolitičkog uticaja, ali da je važno je BiH tu priliku iskoristila.

 

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()