Konaković: Tražili su nam da uvedemo vize građanimna Saudijske Arabije, Rusije, Turske

Objansili smo zašto smo neke stvari uradili suprotno pravilima EU

07.09.2023. 07:17
  • Podijeli:
dino konakovic-64e9a74dd3161.webp Foto: Screenshot

Ministar vanjskh poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je u emisiji Rressing N1 o zahtjevu zapadne administracije, a u vezi uvođenja viza određenim zemljama. Rekao je da ih bh. vlasti nisu poslušali.

“Ima nekoliko primjera i objasnili smo im zašto smo neke stvari uradili suprotno pravilima EU. Ukidanje viza građanima Saudijske Arabije je bilo suprotnosti. Traže uvođenje viza građanima Turske, Rusije… ima sedam zemalja. Ne možemo ih poslušati, Turska je prijatelj BiH. Ne postoji ambijent u kojem bi se moglo desiti da političari iz RS dignu ruke za uvođenje viza Rusima ili Kinezima. Nije objektivno”, naveo je Konaković.

Kazao je i kako su za Saudijsku Arabiju “gunđali” i “naružili ga”, ali im je objasnio.

“Kada smo pokazali da su se 130 posto povećali dolasci ljudi iz Saudijske Arabije u BiH i povećao impakt na ekonomiju, razumjeli su da BiH ima specifičnosti. Uvažavamo ih, prihvatamo, oni su naši prijatelji (zemlje Zapada, op.a.), ali razumiju da nećemo slijepo poslušati bilo koga prije interesa BiH i građana BiH”, rekao je Konaković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()