Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma započeo posjetu BiH

Predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu će na sastancima koji će se održavati ove sedmice izložiti svoj rad i objasniti svoju ulogu i doprinos u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta

12.02.2024. 18:50
  • Podijeli:
Darko_Ćulum_foto_SIPA-65806b674eaa3.webp Foto: SIPA

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL Komitet) započeo je posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će do kraja mjeseca održati niz sastanaka sa predstavnicima institucija sa svih nivoa vlasti.

Danas je u Sarajevu održan uvodni sastanak, na kojem se direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, Darko Ćulum obratio prisutnima, izrazio dobrodošlicu i poželio uspješan rad, te nadalje objasnio ulogu koju Državna agencija za istrage i zaštitu ima u stvaranju kompletne slike i stvarnog stanja usklađenosti BiH sa međunarodnim standardima u oblasti borbe protiv pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti.

Predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu će na sastancima koji će se održavati ove sedmice izložiti svoj rad i objasniti svoju ulogu i doprinos u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta, koje provode kroz dvije ključne linije rada, i to kriminalističko-istražnu liniju rada, s ciljem sprečavanja, otkrivanja i istraživanja krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH, te finansijsko obavještajnu liniju rada za koju je zaduženo Finansijsko – obavještajno odjeljenje, koje u isto vrijeme predstavlja Finansijsko – obavještajnu jedinicu BiH zaduženu za istrage krivičnih djela pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Predstavnici MONEYVAL tokom svoje posjete će razgovarati sa predstavnicima različitih nivoa vlasti i drugim agencijama za provođenje zakona, NVO i privatnog sektora u cilju dobijanja kompletnije slike o stanju u oblastima koje su predmet evaluacije.

Članovi ekspertskog tima su upoznati sa mjerama koje su preduzete u proteklom periodu u ovoj oblasti, među kojima je najznačajniji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH usvojen na Vijeću ministara i upućen u dalju proceduru. Ovaj zakon je usklađen s direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti i harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala.

Provođenje FATF preporuka je izuzetno važno jer u suprotnom prijeti opasnost od stavljanja na „sivu listu“ što bi imalo negativan uticaj na kredibilnost Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima, smanjenje investicija i otežan tok međunarodne trgovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()