Knežević više nije sudija Ustavnog suda BiH

Odbijeno da se raspravlja o poništenju odluke o izmjeni pravila

14.07.2023. 14:05
  • Podijeli:
Zlatko Knezevic_Srna-649abbb80f299.webp Foto: Srna

Ustavni sud BiH razriješio je Zlatka Kneževića dužnosti sudije/potpredsjednika prije isteka vremena na koje je izabran, a na sjednici je odbijeno da se raspravlja o poništenju odluke o izmjeni Pravila ovog suda.

Knežević je razriješen na njegov zahtjev od 29. juna, zbog odlaska u penziju sa 2. januarom 2024. godine.

Ustavni sud je odbio da raspravlja o prijedlogu Kneževića za poništenje odluke od 19. juna 2023. godine o izmjeni Pravila ovog suda kojom je brisana odredba koja se odnosi na odgađanje sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

U saopštenju se navodi da je na sjednici u Sarajevu donesena odluka kojom je obustavljen postupak o apelaciji Borjane Krište, jer je podnosilac zahtjeva u vrijeme podnošenja predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odustala od zahtjeva.

Podnosilac je u dopisu od 6. jula ove godine, kojim je tražila povlačenje zahtjeva, navela da je Ministarstvo pravde pripremilo Prijedlog zakona o sudovima BiH koji bi trebalo da se razmatra na jednoj od narednih sjednica Savjeta ministara.

Odlučujući o zahtjevu osnovnih sudova u Srebrenici, Banjaluci, Bijeljini i Doboju za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, Ustavni sud je utvrdio da su osporene odredbe ovog zakona u skladu s Ustavom BiH, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevima Kantonalnog suda u Tuzli za ocjenu ustavnosti Zakona o Poreskoj upravi Federacije BiH, utvrdio da su odredbe osporenog zakona u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Odlučujući o zahtjevu Kantonalnog suda u Tuzli za ocjenu kompatibilnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

U predmetu "Adda-prometa" iz Velike Kladuše, Ustavni sud je zaključio da je došlo do povrede apelantovog prava na imovinu kada je odbijen zahtjev apelanta za isplatu izmakle koristi zbog blokade računa u periodu od oko osam godina.

Apelant u tom perodu nije mogao da obavlja registrovanu djelatnost, do koje je došlo zbog pogrešno obračunatog i naplaćenog poreza.

Odlučujući u predmetu po apelaciji Radovana Stokanića Ustavni sud je zaključio da postoji povreda apelantovog prava na slobodu i bezbjednost kada Osnovni sud nije u zakonskom roku izvršio kontrolu opravdanosti pritvora apelantu, nego je rješenje donio gotovo dva mjeseca van roka u kojem je trebalo ispitati opravdanost pritvora.

Takođe, na današnjoj sjednici Ustavni sud je usvojio Izvještaj o izvršenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i riješio neka druga administrativna pitanja.

Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici biće dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()