Knežević u penziji: Kako će s radom nastaviti Ustavni sud BiH?

Trenutno u Ustavnom sudu šest sudija, tri strana i tri iz Federacije BiH

03.01.2024. 20:55
  • Podijeli:

Zlatko Knežević, bivši sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske je od danas u penziji.

Trenutno u Ustavnom sudu šest sudija, tri strana i tri iz Federacije BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je svoj stav - odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, međutim nema druge strane koja je raspoložena za dogovor.

A kako nastaviti sa radom sa šest sudija i postavlja li se pitanje legitimnosti odluka?

Za dugogodišnji problem, predsjednik Republike Srpske nudi staro riješenje.

Dejtonski sporazum o biranju sudija u Ustavnom sudu jasno kaže:

"Republika Srpska bira dvojicu sudija Ustavnog suda koji su predsavnik jednog konstitutivnog naroda, to znači Srba i a Federacija bira četvoricu sudija Ustavnog suda koji moraju da budu dva Hrvata i dva Bošnjaka, kako predviđa Ustav. Svaka priča o tome da nešto nije popunjeno sa Ustavom gubi priču o legitimnosti, tako i Ustavni sud. Oni mogu da naprave razne karikature od toga kao što su do sada činili ali ovo će biti vidljiva stvar, kaže Dodik.

Zlatko Knežević, sada sudija Ustavnog suda u penziji skeptičan je po pitanju daljeg funkcionisanja rada Ustavnog suda BiH.

"Nema trojice domaćih sudija koji su činili pola velikog vijeća, ne znam kako će funkcionisati malo vijeće, da li će doći do promjene planova, da li će biti donijeta mogućnost da predsjednica sama donosi odluke o privremenim mjerama i pitanje je da li će u ekstremnim situacijama predsjednica to prihvatiti i na kraju plenarna sjednica koja će biti vrlo teška jer treba sve predmete pripremiti, prevesti na engleski", ističe Knežević.

Sud će definitivno otežano raditi, a što se tiče legalnosti Ustav je jasan: kvorum čini pet sudija.

Međutim problem će biti pitanje legitimnosti tvrdi Knežević.

"U smislu autoriteta zemlje, legitimnost odluka u kojim učestvuje pola stranih sudija, pola domaćih. Biće interesantno vrijeme", smatra Knežević.

Sa činjenicom da će rad Ustavnog suda biti otežan slaže se i struka.

Ali pravno gledajući nije nemoguće.

"S političke tačke gledišta postavlja se i pitanje legitimiteta Ustavnog suda međutim ni to ne bi trebao biti problem zato što niti entitetsko niti etničko predstavljanje nije uslovljeno u ustavnom sudu. Potrebno je minimalno pet sudija da bi sud mogao da funkcioniše", kaže Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo.

A da li je moguće funkcionisanje u ovom trenutku bez stranih sudija?

"U ovom momentu dok se vrši opstrukcija izbora sudija u Ustavni sud mislim da potezanje tog pitanja politički nije legitimno. Situacija treba da se normalizuje, da se imenuju sudije. To je pozitivna ustavna obaveza oba entiteta. Kada sud profunkcioniše u normalnim uslovima mislim da se trebaju nastaviti razgovori oko reforme Ustavnog suda", ističe Ademović.

Podsjećamo jedan od uslova za EU jeste odlazak stranih sudija, ali izgleda ne u ovom trenutku. Sada je potrebna reorganizacija Ustavnog suda kako bi završio sa velikim brojem predmeta, a njih je trenutno oko osam hiljada na čekanju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()