Kampanja zvanično nije ni počela, CIK trlja dlanove: Kazne se samo nižu zbog kršenja Izbornog zakona BiH

To su na svojoj koži već osjetile pojedine partije kojima je Centralna izborna komisije BiH izrekla kazne za promovisanje prije septembra,

28.06.2024. 08:12
  • Podijeli:
cik bih una-65f57ea65f6ef.webp Foto: UNA

Preuranjena kampanja, korištenje javnih resursa u predizborne svrhe, promocija kandidata i snimanje video spotova prije izborne kampanje debelo će da košta partije i pojedince koji se ne budu pridržavali novih odredbi Izbornog zakona BiH.

To su na svojoj koži već osjetile pojedine partije kojima je Centralna izborna komisije BiH izrekla kazne za promovisanje prije septembra, kada stranke imaju mjesec dana da se ispromovišu radi prikupljanja glasova kod birača.

CIK BiH je do sada kaznila DNS sa 3.000 KM zbog preuranjene političke kampanje, SNSD sa 4.000 KM zbog zloupotrebe javnih resursa u svrhu stranačke promocije, što je zabranjeno članom 7.2.a Izbornog zakona BiH. Narod i Pravda je dobila takođe kaznu od 3.000 KM zbog promovisanja na Fejbuku, dok će biti pokrenuta istraga protiv lidera Snaga naroda Rame Isaka zbog objave video spota.



Na jučerašnjoj sjednici kaznu je dobila i Ujedinjena Srpska zbog preuranjene kampanje. Ova stranka će morati da plati 3.000 KM jer je Slavka Brezo, odbornica Ujedinjene Srpske u SO Pale i predsjednica Regionalnog odbora US, na svom Fejsbuk profilu objavila da je ova stranka inicirala besplatan papatest. Te objave su sadržavale logotip US čime je promovisala stranku i sebe.

Prvi put je i neka stranka kažnjena zbog zlupotrebe djece u svrhu politike, a to je SNSD. CIK je kaznio ovu partiju sa 4.500 KM po prijavi PDP, zbog toga što su predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković i kandidat SNSD za gradonačelnika Nikola Šobot bili na besplatnoj predstavi za djecu u Bronzanom Majdanu.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK BiH je ranije istakla kako je trenutno u javnosti previše zloupotrebe od strane političkih partija.


– Na sceni imamo masovnu zloupotrebu medija, društvenih mreža u vidu preuranjene kampanje i promovisanje programa političkih subjekata. Nametnute izmjene iz marta su jasne i u tom smislu komisija pokušava da spriječi da se neki promoviše prije i zvaničnog početka kampanja – navela je Hadžiabdić.

Prijave protiv partija i pojedinaca koje krše zakon i koje se promovišu prije zvanične kampanje podnosi i Transparensi internešenel BiH (TI BiH).

TI BiH podnosi prijave

Ivana Korajlić, direktorka TI BiH kaže da su uveliko počeli sa prijavama i da je CIK do sada po njima izrekla nekoliko kazni.

– Sigurno će broj sankcija i kazni, pred ove izbore, biti mnogo veći u odnosu na prethodne izborne cikluse. Imajući u vidu da su proširene odredbe u Izbornom zakonu BiH povodom korišćenja javnih resursa i drugih propisa, odnosno odredbi koje regulišu ponašanje političkih stranaka i kandidata jer je proširen period od raspisivanja do izbornog dana – kaže ona.

Dodaje da je to novina za stranke koje su navikle da krenu sa izbornom kampanjom ili određenim aktivnostima prije same izborne kampanje.

– Sva sporna ponašanja, uključujući zloupotrebu javnih resursa, govor mržnje i pritiske na birače mogu da rade samo u izbornoj kampanji. Sada je to prošireno i nadamo se da će to broj sankcija biti mnogo veći i da će to dugoročno uticati na političke stranke i kandidate da se zaista pridržavaju pravila i da se adekvatno ponašaju u izbornoj kampanji – rekla je Korajlićeva za N1.

S druge strane, kaže ona, vidjeće će se i kako će se CIK BiH odnositi sa novim odredbama koje su nedavno nametnute, s obzirom da proširuju različite vrste zabrana i kada govorimo o ponašanju medija u izbornoj kampanji i zloupotrebi javnih resursa, ali i raspodjeli javnih sredstava u ovom periodu.

– Konačno su zabranjeni ne planirana izdvajanja iz budžeta za podršku pred izbore. Vidjećemo kako će se ove odredbe tumačiti i kako će se CIK BiH odnositi prema njima da bi znali kakvi će u stvarni efekti svega ovoga biti – navela je, između ostalog, Korajlićeva.

Ona navodi da u zakonu imaju odredbe koje ostavljaju prostora za različita tumačenja i zbog tog je CIK na neki način na testu kako će ih tumačiti.

Zakon će se kršiti masovno

Vehid Šehić, bivši član CIK BiH, kaže da je jako dobro da je Izbornim zakonom BiH predviđeno kažnjavanje političkih subjekata koji krše zakon i izbornu kampanju počinju daleko prije nego je to dozvoljeno.

– Vidimo da CIK po prigovorima građana i nevladinih organizacija kažnjava partije određenim novčanim iznosima. Međutim, analizirajući ponašanje političkih subjekata, bojim se da će zakon kršiti masovnije tokom ovog perioda, koji mi zovemo preuranjena kampanja. Trebalo bi da se ide u razmišljanje da oni koji često krše Izborni zakon, odnosno njene odredbe, da se mijenja zakon i da se uvede još jedna odredba za sankcionisanje političkih subjekata a to je da se ide na poništavanje ovjere za učešće na izborima – kaže Šehić.

On navodi da onaj koji tri ili više puta prekrši Izborni zakon ne bi imao pravo da izađe pred birače i to bi bila prava kazna za stranke.

– Međutim, vjerovatno će na neke odgovorne partije i ove odredbe imati uticaja, ali kad živite u državi gdje i oni koji donose zakone ih krše onda će to biti izraženo. S druge strane, korištenje budžetskih sredstava u predizbornoj kampanji jako je teško spriječiti jer ne možemo zaustaviti ekonomski razvoj države. I u tom slučaju postoji mogućnost da politički subjekti, koji su na vlasti, ne bi trebalo da imaju izborne skupove na dan kada službeno posjećuju određene opštine ili gradove – ističe Šehić.

Dodaje da će po tom osnovu biti dosta prigovora, ali da u tom slučaju bi trebalo biti jako pažljiv prilikom utvrđivanja da li su zloupotrebili neke javne prostorije za održavanje političkih sastanaka.

– Ovo je samo početak uređenja preuranjene kampanje nakon što su usvojene nove odredbe Izbornog zakona da se svede na jedan minimum. Trebalo bi da bude i jako precizno definisano kad se neko prijavljuje. Potrebno je utvrditi sve činjenice i time će se olakšati posao CIK BiH da u skladu sa zakonom donese svoju odluku – kaže on.

Ističe da nije samo to u BiH slučaj gdje partije kreću u kampanju mnogo ranije nego je zakon to definisao, jer i oni koji vladaju u okruženju zloupotrebljavaju svoju poziciju da bi promovisali svoju političku partiju.

Kazne još moraju biti drastične

Komentarišući iznose sa kojim se kažnjavaju partije od 3.000 do 5.000 KM koliko je do sada izrekla CIK BiH, Šehić kaže da „veliki“ imaju velike novce i da pojedinim nije ništa to platiti.

– Velike političke stranke imaju novac koji dobijaju iz budžeta, u visini ostvarenih rezultata na izborima, koji lako mogu platiti kaznu. Zato pored novčanih kazni trebalo bi predvidjeti i sankciju oduzimanje ovjere učešća na izborima. To bi bila prava kazna – zaključuje Šehić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()