Još dva evropska zakona sutra pred poslanicima

Oba zakonska prijedloga nose oznaku E.I.

27.08.2023. 13:13
  • Podijeli:
predstavnicki_dom_BiH_sjednica_Una-64e4cf29d3edb.webp Foto: UNA

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH na dnevnom su redu sutrašnje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Oba zakonska prijedloga nose oznaku E.I. kao potvrdu usklađenosti sa pravnom tekovinom EU i utvrdio ih je, te u parlamentarnu proceduru sa zahtjevom za hitno razmatranje uputio Savjet ministara nakon dogovora lidera parlamentarne većine na nivou BiH, postignutog na sastanku u Istočnom Sarajevu radi deblokiranja evropskog puta BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima predviđeno je preuzimanje četiri uredbe/direktive EU iz oblasti migracija donijete u periodu od 2016. do 2021. godine.

Dopunama zakona želi se olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Savjeta ministara, koji je predlagač zakona, jeste da se dodatno produži njihov boravak u BiH.

Izmjene i dopune zakona odnose se i na područja izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja porodica, obrazovanja, naučnih istraživanja, učestvovanja u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalifikovanih radnika, te rada na osnovu plave karte, kao i na osnovu humanitarnih razloga.

Istovremeno se izmjenama i dopunama Zakona o strancima dopunjuju i određene odredbe kako bi se olakšala njihova primjena i otklonile nejasnoće u praksi.

Prijedlogom zakona o organizaciji tržišta vina u BiH utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla i geografskog porijekla, te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon omogućuje uspostavljanje vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja osnov za oživljavanje i dalji razvoj ovoga sektora u BiH.

Definisano je da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu zakona budu donijeti odgovarajući pravilnici u ovoj oblasti, čime je ostavljeno dovoljno vremena kako domaćim proizvođačima ne bi bio onemogućen izvoz nakon novembra 2024. godine, koji je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU.

Predviđeno je da poslanici razmotre i Prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH, koji su u Predstavničkom domu dostavili poslanici SDP-a.

Početak sjednice zakazan je za 13.00 časova, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()