Janjić za UNU o tezi "američkog bloka": Sadašnja Evropa je privilegija za najrazvijenije

"Amerikanci odavno zagovaraju drugačije reorganizovanje Evrope", kaže Janjić za portal UNA

28.03.2023. 16:46
  • Podijeli:
evropa_evropska_zemlje_zastave-6422c144cbb13.webp Foto: Pixabay

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da Amerikanci prave blok unutar Evrope, koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina i da će biti najmoćniji u Evropi, pod direktnim uticajem Amerike.

Da je Evropa u krizi i da svakako treba da se mijenja, i da se već mijenja, kaže za portal UNA  predsjednik Foruma za etničke odnose i analitičar Dušan Janjić. On ističe da je Vučićeva izjava s jedne strane došla kao reakcija na rat u Ukrajini, koji je pokazao da Evropska unija nije spremna da se nosi sa tim, odnosno, da napravi izbor između novca, profita i bezbjednosti.

"To se vidjelo i oko saradnje s Rusijom preko gasa, gdje su Njemačka i Francuka dozvolile da Rusija zavlada energetskom bezbjednošću Evrope. To je jedan razlog za te spekulacije o 'američkom bloku', a drugi razlog je što već odavno postoji kriza u Evropi, prije svega evropskog legitimiteta, jer je Evropski parlament marginalizovan i pod uticajem multianacionalnih kompanija", kaže Janjić.

Dodaje da Rusi preko predstavnika zemalja kao što je Mađarska, komanduju Evropskom unijom.

"To su realni problemi, e sad, da li će baš tako da bude kako se spekuliše, da Poljska sa Francuskom iza leđa Njemačke vlada Evropom, je jedna stara teza, čak sam i ja bio svjedok na tom činu pomirenja Njemačke i Poljske u Varšavi kada je rečeno - da treba Evropu konstruisati na osnovu mržnje, a ne na osnovu mira. Ono što se može reći, jeste da je pitanje otvoreno reorganizacije odlučivanja i samog unutrašnjeg teritorijalnog organizovanja Evrope. Sadašnja Evropa je privilegija za najrazvijenije, od kad je izašla Britanija, to su Njemačka i Francuska, pri tome u svjetskim odnosima njihova realna moć je daleko ispod toga da budu G20 ili da budu stalne članice Savjeta bezbjednosti", kaže Janjić.

Dalje navodi da Amerikanci odavno zagovaraju drugačije reorganizovanje Evrope.

"Najpopularnija varijanta i prije 30 godina i sada u Americi je ta da se Evropa nekako organizuje poput Amerike, da bude unija raznih federacija. Koliko znam tu se isto pojavljuje odavno teza o zajedništvu o kojoj govori Vučić, sada kada je vidio Orbana. To je Amerika izgurala. Uvijek je u Srbiji bio pokušaj da ide tamo gdje ne pripada. Pripadamo srednjoj Evropi upravo preko dijela Republike Srpske, ali toliko je vrijeme to promijenilo da više nije pitanje gdje voliš i gdje kulturološki pripadaš, već gdje ekonomski i politički možeš više da uradiš, a to je Balkan", jasan je Janjić.

On ističe da će priča o reorganizaciji dugo trajati i da to nije ništa novo.

"Nešto će se izabrati", poručio je Janjić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()