Izvještaj revizora: Nenamjensko trošenje, nepravilnosti u javnim nabavkama i nezakonita nezapošljavanja

Na kraju postavlja se pitanje, čemu uopšte služe revizorski izvještaji. Iako revizori sve bilježe, njihova mišljanja skoro da niko ne uvažava

11.06.2023. 14:30
  • Podijeli:

Nenamjensko trošenje sredstava, nepravilnosti u javnim nabavkama i nezakonita zapošljavanja, ako je suditi prema revizorskim izvještajima, zajedničko je gotovo svim ministarstvima Vlade Republike Srpske. Međutim, većina revizorskih preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, uglavnom ne bude realizovana.

Revizori upozoravaju, institucije i dalje rade po svom. Tako je samo osam od 16 ministarstava Republike Srpske, za 2022. godinu dobilo obe pozitivne ocjene. Jedno pozitivno mišljenje, a drugo s rezervom, dobilo je šest ministarstava, dok su dva ministarstva i Generalni sekretarijat Vlade oba mišljenja, dobili s rezervom. Čini se da to puno i ne brine predsjednika Vlade.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske isitče da je glavna služba za reviziju čak i odbor za reviziju NS RS je u obavezi da sve negativne revizorske izvještaje dostavi Tužilaštvu, a sve ostalo je na Tužilaštvu. T

"Tu predsjednik Vlade ili neko drugi u Vladi nema nikakve ingerencije da po tom pitanju, osim da traži da se otklone ti uočeni nedostaci zbog kojih je nastao negativan revizorski izvjštaj", kazao je Višković.

 A otkloniti se ima štošta. Tako je, najlošiji đak u Vladi Srpske već godinama, prema revizorskoj ocjeni, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite koje, primjera radi, već 11 godina nije dobilo pozitivnu ocjenu.

Srđan Traljić iz Transparency International BiH kaće da i ne planiraju ništa poduzeti po tom pitanju.

"Revizija utvrdila da je Ministarstvo prekršilo pravilnik tako što dodjeljivalo grantove raznim udruženjima koja su ih trošila nenamjenski. Oni su odbili da nam dostave izvještaje o tim udruženjima. Mi smo krenuli u sudski spor i dobili sudsku presudu u kojoj je rečeno da moramo dobiti te izvještaje, međutim ministarstvo rada je ignorisalo tu presudu", kaže on

Samo kroz sumnjive javne nabavke, ne baš javne grantove i nezakonita zapošljavanja, na godišnjem nivou, neopravdano se troši stotine hiljada maraka. Nepravilnosti i potencijalnih nezakonitosti, na sve strane. Ne samo u ministarstvima, već gotovo u svakoj instituciji.

Nebojša Vukanović, poslanik u NS RS ističe da je jasno da ocjene ne odražavaju pravo stanje u tim institucijama.

"Puno je više zloupotreba, nepravilnosti i korupcije nego što to utvrde revizori", poručuje Vukanović.

 Na kraju postavlja se pitanje, čemu uopšte služe revizorski izvještaji. Iako revizori sve bilježe, njihova mišljanja skoro da niko ne uvažava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()