Izborni zakon - omiljena riječ domaćih političara

U njihovoj igri “može-ne može” loptica se prebacuje sa terena na teren, no sasvim je izvjesno da među njima u skorije vrijeme neće biti dogovora

23.02.2024. 21:30
  • Podijeli:

Izmjene Izbornog zakona” – čini se, omiljene riječi domaćih političara. U njihovoj igri “može-ne može” loptica se prebacuje sa terena na teren, no sasvim je izvjesno da među njima u skorije vrijeme neće biti dogovora, bar u dijelu koji se odnosi na tehničke izmjene. Čeka se dugo najavljivana odluka Kristijana Šmita. To što još nije reagovao naljutilo je dio opozicije iz Republike Srpske.

“Ako se to ne uradi sad, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i koja ima ovlaštenje da donese odluku”, poručio je 19. decembra prošle godine  Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika.

Ta, kako je sebe nazvao “jedna osoba u gradu”, zaprijetila je u decembru vlastima koje su potom i razgovarale. Čini se bez uspjeha. I tako su još jednom naljutili hrabrog Šmita. 

Kaže “Ne mogu se igrati sa mnom, izbori ove godine moraju biti po novom zakonu”. Ipak, u posljednjem obraćanju ne precizira i koji je njegov naredni potez.

“Nažalost, još uvijek je vrlo značajna, aktuelna i vrlo važna tema izborne prevare. Zbog toga se ne postavlja pitanje hoćemo li mi to uraditi, nego treba uraditi što je prije moguće.. Zahvalan sam da i na nivou Parlamenta postoje pomaci, čujem da još uvijek postoje i imamo pokušaje da se obezbjedi integritet izbornog procesa. Sačekaću da se to desi”, rekao je Šmit.

Dio opozicije, čini se, ne može da čeka. Nebojša Vukanović i njegovi simpatizeri tokom mini performansa za medije ispred OHR-a poručili su kako Šmit odlaže odluku o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona. Razlog vide u tome što je, kako tvrde, poklekao pred Čovićem i Dodikom.

“Nek’ gospodin Šmit kaže koliko kod njega to traje sedam, osam dana? Nikoljdan, pa će biti za Novu godinu, pa poslije Nove, u januaru, isto kao u onoj pjesmi U novembru, biće u decembru. Koliko ćemo mi da čekamo N od normalnih izbora?”, rekao je Vukanović.

Istovremeno, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kategoričan – svako nametanje značilo bi kraj evropskog puta BiH. Ponavlja – Republika Srpska će donijeti svoj izborni zakon ukoliko Šmit nametne bilo kakve izmjene.

“Eto mu Vukanovića, nek’ s njim uredi taj zakon, pa nametne ako misli da će sprovesti, ali po tom zakonu neće izbore provoditi u Republici Srpskoj, nego ćemo mi odmah donijeti svoj izborni zakon I provodićemo po našem zakonu. A Vukanović može da provodi svoje izbore na Marsu”, upozorava Dodik.

Gotovo je izvjesno da u parlamentu, bar u skorije vrijeme, neće biti usvojene izmjene Izbornog zakona. A rokovi su jasni. Dogovor ili eventualna odluka Šmita treba biti do 15. marta.

“… jer treba voditi računa da se mora objaviti u Službenom glasniku, ostaviti vremena CIK-u da prilagodi provedbene akte koje će morati mijenjati kako bi se mogli primijeniti na dan izbora, pa vodeći računa da početkom maja CIK donosi odluku o raspisivanju lokalnih izbora”, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a.

Nakon toga nikakvih izmjena Izbornog zakona neće moći biti. Jasno je da trenutno prioritet ipak onaj dio zakona koji se odnosi na sporna politička pitanja. Hoće li zbog toga Šmit otvoriti fioku i izvući zasigurno već spremljenu odluku?

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()